ЧУЖЬ

Чуж — чужь, -а, -е (1)
1. Не свой, принадлежащий или свойственный другому (другим):

Не тако ли, рече, рѣка Стугна; худу струю имѣя, пожръши чужи ручьи и стругы, ростре на кусту, уношу князю Ростиславу затвори Днѣпрь. 42.

Безгрѣшьнааго есть дѣло, еже грѣхомъ судити чюжимъ. Изб. Св. 1076 г., 51. Сыну, уне есть овча нога въ своею руку, нели плече в чюжеи руцѣ. Пов. об Акире, 67 (XV в. ← XI—XII вв.). Нетверда есть надѣжа, оже кто ся надѣеть не на свою силу, но на чюжю пакость. Флав. Полон. Иерус., 201 (XVI в. ← нач. XII в.). 1169: Но се ѣздиши одинъ и без мужии своихъ, а насъ перельстивъ, а намъ лучьше въ чюжю голову, нежели въ свою. Ипат. лет., 536 (XV в.). Волкъ видѣвъ пастуха, ѣдуща чюжи овци отаи въ кучѣ, и рече: О колико бысте голки съставили, оже быхъ то я́ створилъ. Пчела, 251 (XIV в. ← XIII в.). Григорий же пришед и глагола им (ворам): Понеже праздны пребысте весь животъ свой, крадуще чюжаа труды, а сами не хотяше тружатися, нынѣ стойте ту. Патер. Печ. (Абр.), 135 (XV в. ← XIII в.). Да у селчанъ, у Роди, у котелного мастера взяли два куба мѣдяныхъ чюжихъ.Арх. Строева, 1, 571 (1579 г.).

∆ С чюжего огорода репы не дергат. Сб. заг., 488 (XVII в.). Свои сухари лучше чужих пирогов. Послов. Майк., 96 (кон. XVII—XVIII в.). Ты не будеш, дивчынонько, ни в чим нужды знаты. / Буду вставать я раненько, все буду робыты, / И на чужу ныву жаты не будем ходиты. Метлин. Народ. южнорус. песни, 65.
| В знач. сущ.

Чюжему не похошти зъла. Изб. Св. 1076 г., 113. Да не выискивати было чюжего, — ни мене в соромъ, ни в печаль ввести. Поуч. Вл. Моном., 165 (1377 г. ← нач. XII в.). Дѣлаи свое, а чюжего не съглядаи. Мен., 14 (XIV в.).

Ср. С. П. Обнорский (Очерки по истории рус. лит. яз. старшего периода. М. — Л., 1946, с. 189): «...лексика с старым dj, которому в русском языке должно отвечать ж, а в болгарском жд, почти всюду в памятнике представлена в болгарском облике, с жд... В одном лишь случае, в слове заведомо русском, мы встречаем ж без перелицовки его на жд: вережени (34). Таково же прилагательное чюжь (42)».
2. Не родной, не близкий, посторонний.

Сыну, уне есть женѣ, дабы свои сынъ умерлъ бы еи, нѣли дабы еи чюжь кормити. Пов. об Акире, 63 (XV в. ← XI—XII вв.). Лицемѣрець же верховнии величашеся, зане прельщаше не токмо чюжих, но от своих ближних възлюбленых имениа ради, кровопииць. Флав. Полон. Иерус., 287 (XVI в. ← нач. XII в.). Не дайте пакости дѣяти отрокомъ, ни своимъ, ни чюжимъ, ни в селѣхъ, ни в житѣх. Поуч. Вл. Моном., 158 (1377 г. ← нач. XII в.). Милостивъ же буди, христолюбче, не токмо до своих домочадець, но и до чюжих. Патер. Печ. (Абр.), 191 (XV в. ← XIII в.).

| В знач. сущ.

Иже злѣ смотрить о своихъ, то како о чю[жи]хъ можеть добро мыслити. Пчела, 20 (XIV в. ← XIII в.). Аще другу не можеши угодити, то како можеши чюжему вѣренъ быти. Там же, 57.

|| Незнакомый, неизвестный.

Ерию въведе къ Февронии. Видѣвъши же ю́ Феврония въ чьрнахъ ризахъ обълчену, паде на ногу Иерия, мьняше же чужу нѣкую чьрницю видящи. Усп. сб., 132 б (XII—XIII вв.).

| В знач. сущ.

Аще же и из ынѣх градовь приходять чюжи и незнаемии, но то же житие держаще, то идуть къ ним, яко же и къ своимъ. Флав. Полон. Иерус., 252 (XVI в. ← нач. XII в.).

3. Иноземный, не отечественный.

И не избылъ бы Александръ, аще бы не дѣржалъ оружникъ от чюжих земль: от Киликия и от Писидия. Флав. Полон. Иерус., 173 (XVI в. ← нач. XII в.). 1152: Нынѣ же, братье, ревнуимы тому вси, у сихъ земляхъ и передъ чюжими языкы даи ны богъ чьсть свою взяти. Ипат. лет., 449 (XV в.). 1230: И разидеся градъ нашь и волость наша, и полни быша чюжии гради и страны братье нашеи и сестръ. Новг. 1 лет., 69 (XIII в.) Мы же поклонившеся рѣхомъ: О госпоже царице, въ чюжу страну отсылаеши нас, къ кому тамо приидемъ? Патер. Печ. (Абр.), 6 (XV в. ← XIII в.).

| В знач. сущ.

Что же ради живота (ςωα) убиваете ...ово же доите и млеко ясте, имиже и дѣете, плоды продающе, на нихже и всѣдающе на рать идете чюжих грабити. Александр., 124 (XV в. ← XII в.). Нѣкто перескокъ приде къ нему из нѣмець, а властелемъ велящимъ ему поручити вои свое, и рече: Не подобаеть поручити чюжихъ побѣгшему от своихъ. Пчела, 72 (XIV в. ← XIII в.). Отрокъ добророденъ и красен бяше, тои бѣ наслѣдникъ отечеству и старости жезлъ, своимъ любъ и чюжим. Измар., 109 об. (XVI в. ← XIV—XV вв.).

4. Чуждый, далекий по духу, составу, интересам (кому-л., чему-л.).

И жажеть человѣкъ явѣ, акы хощеть пити, и въземъ воды, престанеть жажда, и ести хотя и повещи прося пищи и тои насытится и похотѣние престанеть; всѣмъ убо явѣ, акы чюжь есть вѣшь злату хотѣти. Александр., 113 (XV в. ← XII в.). Пущаяи по морю нарѣчия, и книгы по водѣ идуть бо акы орьлы льгъци, къ языку высоку и къ чужимъ людьмъ и лютомъ. Сл. Иппол. об антихр., 91 (XII в.). Аще ли кто ...начнеть хвалити непрестанно чюжаа вѣры ...таковый обрѣтаеться двоивѣрець и близь ереси есть. Патер. Печ. (Абр.), 191 (XV в. ← XIII в.). И вземше оба сына Аароня, Адавъ и Авиуд, кождо ею свое огнище, и възложиша на ня огнь... И принесоста пред господь огнь чюжьи, его же не повелѣ има господь. Библ. Генн., Лев. X, 1 (1499 г.).

◊ Чужи — вин. пад. мн. ч. м. р. кр. форма.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Синонимы:
вздор, галиматья, дичь, ерунда


Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ЧЬСТЬ →← ЧТО

Смотреть что такое ЧУЖЬ в других словарях:

ЧУЖЬ

чужь сущ., кол-во синонимов: 11 • бессмысленница (4) • вздор (95) • галиматья (54) • дичь (31) • ерунда (177) • нелепица (37) • несвязица (9) • нисенитница (13) • чепуха (95) • чуха (14) • чушь (104) Словарь синонимов ASIS.В.Н. Тришин.2013. . Синонимы: вздор, галиматья, дичь, ерунда... смотреть

ЧУЖЬ

чужь ж. "вздор", см. чушь.

ЧУЖЬ

ж. "вздор", см. чушь.

T: 214