ТЪМА

Тьма, тъма (4)
1. Отсутствие или недостаток света, мрак, темнота:

Тогда Игорь възрѣ на свѣтлое солнце и видѣ отъ него тьмою вся своя воя прикрыты. 5. Солнце ему (Игорю) тъмою путь заступаше; нощь, стонущи ему грозою, птичь убуди. 8—9. Темно бо бѣ въ г̃ день: два солнца помѣркоста, оба багряная стлъпа погасоста, и съ нима молодая мѣсяца, Олегъ и Святъславъ тъмою ся поволокоста и въ морѣ погрузиста... На рѣцѣ на Каялѣ тьма свѣтъ покрыла: по Рускои земли прострошася Половци, акы пардуже гнѣздо. 25.

И вълѣзъше въ корабль, ѣдяаху на онъ полъ моря въ Каперънаумъ. И тьма бысть ...море же вѣтру велику дыхающу въстаяше. Остр. ев., 16 (1056—1057 гг.). 1024: И бывши нощи, бысть тма, молонья, и громъ, и дождь. И рече Мьстиславъ дружинѣ своей: Поидемъ на ня (варягов). Пов. врем. лет, 100 (1377 г. ← нач. XII в.). 1187: Тогда бо глаголахуть тму бывшюю в Галичи, яко и звѣзды видити середѣ дьни, солнцю померькшю в Киевьскои сторонѣ. Ипат. лет., 655 (XV в.). Бяше бо полунощи и тма бысть велика. Мнози же по немъ гоняху (персы за Александром) и не постигоша, друзии бо путемъ гнаша, инии же въ тмѣ падаху въ дебри.Александр., 63 (XV в. ← XII в.). Елма же вода плавааше по земли, тма же и мъгла надъ водами стояаше. Шест. Ио. екз., 8 (1263 г.). Вънегда бесѣдовашу Енох людем своим, господь пусти мрак на земля; и бысть тма, и покры муже, стоуще съ Енохом. Кн. Енохова 1, 63 (XV в. ← XIII в.). 1401: Въ 20 октября помрачися солнце, и бысть тма, и явися на небеси серпъ, и потомъ солнце явися, кровавы луча испущая съ дымомъ. Ерм. лет., 138 (XV в.).

∆ Звізди помрачило, / Половину місяця у тьму уступило / И все небо тьмою укрило. Ант. и Драг. Истор. пес. малор. нар., I, 182.
|| Перен. О неверии, заблуждении, грехе.

Нъ мнози нечрѣдьнии человѣци, студьная и тьмьная дѣла дѣлауште, не тъчиу то творять и въ тьмѣ ходять ...ни сами грядуть на свѣтъ, ни инѣмъ дадять ити. Изб. Св. 1073 г. (Бод.), 111. Сергие многострастьне и пресловыи Вакхе, яко да убѣжимъ грѣховьныя тьмы. Мин. окт., 43 (1096 г.). 955: И поучи ю патреархъ о вѣрѣ, и рече ей (Ольге): Благословена ты в женах руских, яко возлюби свѣтъ, а тьму остави. Пов. врем. лет, 44 (1377 г. ← нач. XII в.). Нъ по истинѣ не познаше, ни разумѣше, нъ въ тьмѣ идоше своего несмышления, да сего цѣща бога единого творьца всему мысльми правовѣрныими не увѣдѣше. Шест. Ио. екз., 46 об. (1263 г.).

2. Ад, преисподняя.

Яже суть грѣшьны, то въ адѣ суть исподь подъ вьсею землею и подъ морьмь, яко же рече и въ псалмѣ: Въ тьмѣ и сѣни съмрьтьнѣи. Изб. Св. 1076 г., 132—132 об. Егда душа изидеть от тѣла, идуть съ нею и ангели, сърѣтають же ю и силы тьмѣ, хотяще възбранити еи. Там же, 244 об. Облецѣтеся въ оружие божие, да бысте могли стати протива художьства дьяволя, яко нѣсть брани къ крови и плоти, но къ началомъ и къ властемъ и миродержителемъ тьмѣ вѣка сего. Пчела, 39—40 (XIV в. ← XIII в.).

Тьма кромѣшьняя, тьма вънѣшьняя, тьма вѣчьная — то же.

И неключимааго раба въвьрзѣте въ тьму кромѣшьную, ту будеть плачь и скрьжътъ зубомъ. Остр. ев., 150 об. (1056—1057 гг.). А отнудѣ кое слово можеть сказати пещи несътьрпимыя, рѣкы огньмь полящая, и скрьжьтъ зубьныи, и узы нерешимыя, чьрви ядовитаго — тьму вънѣшнюю вься лютая неконьчаемая николиже. Златостр., 84 (XII в.).

Князь тьмы — дьявол, сатана.

Радуйся, побѣдивый мирьскыя похоти и миродержьца, князя тмы вѣка сего! Радуйся, съпротивника поправый диавола и козни его побѣди! Патер. Печ. (Абр.), 83 (XV в. ← XIII в.).

◊ Тьма — им. пад. ед. ч.; тъмою, тьмою — твор. пад. ед. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ТЪЩИИ →← ТЪИ

T: 162