СѢДѢТИ

Сидеть — сѣдѣти (1)
1. Править, находиться у власти (светской, церковной); княжить.

Тогда рекоша (сопфориане) к гемону, яко бодри ти помощници будемь на своя сродникы. ... Град же нашь, Сопфоръ, твердии всѣх, сеи болѣ ти есть на потребу. Ту бо сѣдя, можеши воевати по всеи земли и творити, что угодно пред очима твоима. Флав. Полон. Иерус., 293—294 (XVI в. ← нач. XII в.). 1142: И послашася братья къ Всеволоду, рекуче: Се в Киевѣ сѣдѣши, а [мы] просимъ у тебе Черниговьскои и Новгороцкои волости, а Киевьскоѣ не хочемъ. Ипат. лет., 310—311 (XV в.). 1154: И бысть ему вѣсть: Братъ ти умерлъ Вячеславъ, а Ростиславъ побѣженъ, а Изяславъ Давыдовичь сѣдить Киевѣ, а Глѣбъ сынъ твои сѣдить в Переяславли. Там же, 476. 1232: Сии же блаженыи архиепископъ Антонии преже изгнания сѣде въ епископии лѣт 8 по Митрофане, а въ изгнании лѣт 6; по сѣм приде ис Перемышля в Новъгородъ, и седе лѣта 2. Новг. 1 лет., 72 (XIII в.). Евтухъ хронографъ Кападоць ... списа, якоже съшед Ульянъ въ 15 на Пръскую землю Ефратомь влѣзе и́, одолѣвъ вся, прия до града наричаемаго Ктисифонта, гдѣ же царь Пръскыи сѣдяше. Хрон. Малалы, XIII, 7 (XV в. ← XIII в.).

Сѣдѣти на столѣ — занимать княжеский престол, княжить:

Галичкы Осмомыслѣ Ярославе! высоко сѣдиши на своемъ златокованнѣмь столѣ, подперъ горы Угорскыи своими желѣзными плъки.30.

1078: И сѣдящю ему пакы на столѣ своемь, Всеволоду пришедшю побѣжену к нему, не рече ему: „Колико от ваю прияхъ?“, не вдасть зла за зло, но утѣши. Пов. врем. лет, 134 (1377 г. ← нач. XII в.). 1171: Прѣставися князь Кыевѣ Володимиръ, сѣдѣвъ на столѣ 3 мѣсяцѣ. Новг. 1 лет., 34 (XIII в.). Царь турский, вѣчной врагъ христианские вѣры, кто сѣдить во Алхаирѣ на столѣ Иосифовѣ. Римск. имп. д., 367 (1518 г.).

Сѣдѣти на престолѣ, сѣсти на престолѣ — править, быть у власти.

Единъ есть прѣмудръ [с]трашьнъ з[ѣ]ло [сѣдяи] на прѣстолѣ [своемь господь] самъ създалъ ю (премудрость). Изб. Св. 1076 г., 182 об. Но приалъ еси вѣнець, и възложилъ еси на ся самовластьством, и на златѣмь престолѣ сѣде, и повелѣвал еси, акы цесарь. Флав. Полон. Иерус., 245 (XVI в. ← нач. XII в.). Цесарь на высоцѣ прѣстолѣ сѣде, слышимая разумѣвае скоро, яко же и еже очима видѣно будетъ. Шест. Ио. екз., 215 об. (1263 г.).

Сѣдѣти на княжении — княжить.

И тогда усмотривъ си время, боляринъ тверскии именем Иакинфъ, хотя разъличие сотворити угодное князю своему, и прииде со многими воинствы на великого князя Иванна Даниловича, сѣдящу же ему тогда на великом княжении во градѣ Переяславли, иже на Клещинѣ озере. Ж. Алексия Пах. Логоф., 22—23 (XVII в. ← 1459 г.).

Сѣдѣти на... — повелевать, властвовать кем-л.

А Меликтучаръ сѣдит на 20 тмахъ; а бьется с кафары 20 лѣт есть, то его побиють, то онъ побивает ихъ многажды. Хож. Аф. Ник., 14 (кон. XV — нач. XVI в. ← 1466—1472 гг.).

Сѣдѣти за... — быть под властью кого-л.

1257: Данилъ воздвиже рать противу Татаром. ...потомъ же воевахуть людье Данилови же и Василкови Болоховъ, а Лвови — Побожье и люди татарьскыя. Веснѣ же бывши, посла сына своего Шварна на Городокъ и на Сѣмоць и на вси городы; и взя Городокъ и Сѣмоць и всѣ городы, сѣдящия за татары: Городескь и по Тетереви до Жедьчевьева. Ипат. лет., 838 (XV в.).

2. Находиться в сидячем положении.

Ангелъ бо господьнь съшъдъ съ небесе, и приступль отъвали камень отъ двьрии гробу, и сѣдѣаше на немь. Остр. ев., 202 об. (1056—1057 гг.). Сѣдящю ти надъ мъногоразличъною тряпезою, помяни сухъ хлѣбъ ядуштааго и не могуштааго си воды принести недуга ради. Изб. Св. 1076 г., 40—40 об. Иже книгами сѣдеще, попелу начрьтаютъ трии въпросъ, погублѣюще двѣ, ти въ оставьшии истину обрѣтающе. Шест. Ио. екз., 230 об. (1263 г.). А сь оканьныи и Святопълкъ побѣже, и нападе нань бѣсъ, и раслабѣша кости его, яко не мощи ни на кони сѣдѣти, и несяхуть его на носилѣхъ. Ж. Бор. Глеб. (Усп.), 15 г (XII в. ← XI в.). 1074: Единою же ему сѣдящю, по обычаю, и свѣщю угасившю, внезапу свѣт восья. Пов. врем. лет, 128 (1377 г. ← нач. XII в.). И приидоша же братия къ шатру, и внидоша въ шатеръ къ сестрѣ своей, и обрѣтше же сестру свою на зла[тѣ] стулѣ сѣдящу. Девг. Д., 153 (XVII—XVIII вв. ← XII—XIII вв.). Иногда же, оваду сущю многу и комаром, въ нощии изыде над печеру, обнаживъ (Феодосий) тѣло свое до пояса и сѣдяше, прядый волну и Псалтырь Давидову поя. Патер. Печ. (Абр.), 37 (XV в. ← XIII в.)

|| О птицах.

Пътиця же многообразьны сѣдяху вьрху ихъ (ветвей), пѣснь поюштя сладъку. Изб. Св. 1076 г., 270. Единый же поваръ ... рече посмехаася: Исакые, оно сѣдить вранъ чернъ, иди, ими его. Патер. Печ. (Абр.), 187—188 (XV в. ← XIII в.).

3. Находиться, пребывать где-л.

Марфа же, егда услыша, яко Иисус грядеть, сърѣте и́, а Мария дома сѣдѣаше. Остр. ев., 138 (1056—1057 гг.). Четвертыи же (сын — башня) на вьсточнѣи странѣ 70 лакот, яко видѣти от него цьркъвь, идѣ же, сѣдяще, стражие римстии съ оружиемь при праздницѣ блюдяху, да не разратятся людие. Флав. Полон. Иерус., 373 (XVI в. ← нач. XII в.). 1150: В то же веремя Вячеславъ сѣдяше на сѣньници, и мнози начаша молвити князю Изяславу: Княже, ими и дружину его изъемли. Ипат. лет., 397 (XV в.).

|| Жить, обитать где-л.

Бѣ единъ языкъ словѣнескъ: словѣни, иже сѣдяху по Дунаеви, их же прияша угри, и морава, и чеси, и ляхове, и поляне, яже нынѣ зовомая Русь. Пов. врем. лет, 21 (1377 г. ← нач. XII в.). 1150: И тако накладъше огни, а сами поидоша черес ночь къ Мичьску, и ту усрѣтоша и дружина многое множество, иже сѣдяхуть по Тетереви. Ипат. лет., 413 (XV в.). И повѣлѣ Александръ възъгнати вси сѣдящаа на мѣстѣ томъ и сѣсти от града вдале тримидесяте връстъ, мѣста имъ раздаявъ, нарекъ я Александръстии людие. Александр., 33 (XV в. ← XII в.).

|| Находиться в заключении, быть под стражей.

Мы же, разлучившеся от них свободы дѣля, и нынѣ, затворени, сѣдим внутрь цьркъви, и стражие окрьстъ нас стоять. Флав. Полон. Иерус., 333 (XVI в. ← нач. XII в.). Иосифова же мати, в темници сѣдящи, глаголаше къ темничником, яко си вѣсть и дрѣвле ми приидѣ от Атопата. Там же, 393—394. 1136: Новгородьци призваша пльсковиче и ладожаны и сдумаша, яко изгонити князя своего Всѣволода, и въсадиша въ епископль дворъ ... и стражье стрежаху день и нощь съ оружиемь, 30 мужь въ день. И сѣде 2 мѣсяця, и пустиша из города июля въ 15. Новг. 1 лет., 24 (XIII в.).

4. Находиться в каком-л. состоянии, в каких-л. обстоятельствах.

Възведи очи милостивьно на сѣдяя въ наготѣ и зимою съкърчивъшааго ся. Изб. Св. 1076 г., 38 об.

5. Быть осажденным; находиться в осаде.

1181: И въ то врѣмя приде Всеволодъ съ всѣмь пълкомь своимь и съ муромьци и с рязанъци на Новыи търгъ; и затворишася новотържьци въ граде съ княземь Яропълкомь. И осѣдоша городъ, и сѣдѣша 5 недѣль, и изнемогоша въ градѣ: зане не бяше имъ кърма, друзии бо ихъ и конину ядяху. Новг. 1 лет., 37 (XIII в.).

◊ Сѣдиши — 2-е л. ед. ч. наст. вр.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

СѢНЬ →← СѢДЛО

T: 136