СТОЛЪ

Стол — столъ (7)
1. Княжеский или царский престол:

И ркоша бояре князю: ...се бо два сокола слѣтѣста съ отня стола злата поискати града Тьмутороканя, а любо испити шеломомь Дону. 24.

И почти его Ирод великыми дары. 70 талантъ дасть же ему, и столъ златъ съ драгым камениемъ устроенъ. Флав. Полон. Иерус., 219 (XVI в. ← нач. XII в.). 1389: И патриархъ, стоя на амбонѣ, издалече благослови рукою своею царя и царицу. Они же оба купно равно сотворишя поклонъ патриарху, и поидоша на своя мѣста, и сѣдоша на златыхъ столѣхъ. Ник. лет. XI, 103 (XVI в.).

∆И увез Дунаюшко любимую племничку (так!) / От змеи пещорскии, / И привез царю в полату белокаменну, / И садил ю на золот стол. Онеж. былины Гильф., II, 696.
|| Княжеский или царский престол, епископская кафедра и под. как символ власти светской или духовной:

Кая раны, дорога братіе, забывъ (Всеволод) чти и живота, и града Чрънигова отня злата стола, и своя милыя хоти, красныя Глѣбовны, свычая и обычая? 13—14. Великыи княже Всеволоде! Не мыслію ти прелетѣти издалеча, отня злата стола поблюсти? 28.Галичкы Осмомыслѣ Ярославе! высоко сѣдиши на своемъ златокованнѣмъ столѣ, подперъ горы Угорскыи своими желѣзными плъки... Грозы твоя по землямъ текутъ, отворяеши Кіеву врата, стрѣляеши съ отня злата стола салтани за землями. 30. (Всеслав) скочи къ граду Кыеву, и дотчеся стружіемъ злата стола Кіевьскаго. 35. Игореви князю богъ путь кажетъ изъ земли Половецкои на землю Рускую, къ отню злату столу. 39—40.

Поспѣшающе ему Вентидию и Силану: тѣма бо писалъ Антонии от Рима повести Ирода на столъ. Флав. Полон. Иерус., 192 (XVI в. ← нач. XII в.). 1093: Сему приимшю послѣже всея братья столъ отца своего, по смерти брата своего. Пов. врем. лет, 142 (1377 г. ← нач. XII в.). Не тъчию великыи Афанасии цесарьмь Костантинъмь оземьствованъ, зълодѣянья ради арианьскы, нъ и сынъмь его Костянтиемь, отьнь столъ приемъшю. Ж. Афан. Алекс. (Усп.), 7 а (XII в.). Паскасинъ благочьстивыи епископъ, намѣстьникъ апостольскааго стола римьскааго, рече: Аще повелѣваеть ваша власть и хощеть имъ чьто подати человѣколюбьно, да поручать я. Ефр. корм., 128—129 (XII в.). Княже мои, господине! С мудрыми злата стола добудет, а з безумницами и того стола отстати. Посл. Дан. Заточ. (Ник.), 96 (XVII в. ← XIII в.).

Посадити на столѣ — дать власть (светскую или духовную).

1104: Того же мѣсяца въ 18 Никифоръ митрополитъ на столѣ посаженъ. Пов. врем. лет, 185 (1377 г. ← нач. XII в.). 1158: Иде Ростислав Смол[ен]ьску и съ княгынею, а сынъ свои Святослав посади Новѣгородѣ на столѣ, а Давыда на Новемь търгу. Новг. 1 лет., 30 (XIII в.)

Сѣдѣти на столѣ — княжить, властвовать.

1171: Прѣставися князь Кыевѣ Володимиръ, сѣдѣвъ на столѣ 3 мѣсяцѣ. Новг. 1 лет., 34 (XIII в.). Царь турский, вѣчной враг христианские вѣры, кто сѣдитъ во Алхаирѣ на столѣ Иосифовѣ. Римск. имп. д., 367 (1518 г.).

Сѣсти на столѣ — получить (добыть) власть (светскую или духовную).

И рѣша къ нему (Борису) дружина: Поиди, сяди Кыевѣ на столѣ отьни. Ж. Бор. Глеб. (Усп.), 10 г (XII в. ← XI в.). 1159: И ту распри бывше межи има: Ростиславу Клима не хотящю митрополитомъ, а Мьстиславу Костянтина не хотящю... И тако отложиста оба, яко не сѣсти има на столѣ митрополитьстемь. Ипат. лет., 503 (XV в.).

Учительский столъ.

И уступихъ предсѣданья и учительскаго стола, и яко дѣтищь быти и ученикъ, донде же начну слово. Гр. Бог., 202 (XIV в.).

Судииский (судный) столъ.

Нѣкоего Антипатрова друга пристави с судьями судити, потомъ же, поразумѣвъ извѣсто, яко вапомъ красить браду и главу, и сведе и от судиискаго стола. Пчела, 50 (XIV в. ← XIII в.). Тогда господинъ сѣдъ на суднѣмъ столѣ и начатъ има судити. Сб. Чуд. XIV в., 294.

2. Скамья, лавка.

Авва Феодор философъ ничьсо же имяше, тъчию единъ стихарь и фелонь и мало книгъ, съпаше же на столѣ древянѣ. Патер. Син., 117 об. (XI в.).

3. Стол.

И скончявшюся времени родити Олумпиадѣ, сѣдши на столѣ, на немже ражають жены, начя болѣти. Александр., 14 (XV в. ← XII в.). 1230: Все то потре каменье дробное, сверху падая, и столы и скамьи, но обаче вся тряпезница не падеся, ни верхъ ея. Лавр. лет., 454 (1377 г.).

4. Церковный престол.

А попови идучи въ олтарь на выходъ, то въ козмитъ цѣловати, то бо есть колѣно Христово, а вълѣзъ во олтарь тряпезу цѣлуеть, ту суть персе Христовы, а глава онъ столъ, тамо покланявъся цѣлуеть. Новг. корм. 1282 г., 535 об. (1282 г. ← 1130—1156 гг.).

5. Столица, стольный град.

1411: Того же лѣта князи новогородскыи съ татары взяша градъ славный Володимерь, столъ земля Русскыя, и Пречистыя икону ограбиша. Рог. лет., 186 (XV в.).

◊ Стола — род. пад. ед. ч.; стола — вин. пад. ед. ч.; столу — дат. пад. ед. ч.; столѣ — предл. (мест.) пад. ед. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

СТОНАТИ →← СТЛЪПЪ

T: 115