ПРАДѢДНИИ

Прадедный — прадѣднии, -яя, -ее (1)
1. Относящийся к предкам, принадлежащий предкам:

А уже не вижду власти сильнаго, и богатаго, и многовои брата моего Ярослава, съ Черниговьскими былями, съ Могуты, и съ Татраны, и съ Шельбиры, и съ Топчакы, и съ Ревугы, и съ Ольберы.Тіи бо бес щитовь съ засапожникы кликомъ плъкы побѣждаютъ, звонячи въ прадѣднюю славу. 27.

То Онию архиерѣя июдѣискаго престави и святительства, въсхотѣ преставити весь языкъ от вѣры [прадѣдняя], церковь осквернивъ, Олипнову церковь нарече. Хрон. Амарт., 299 (XV в. ← XI в.). Вѣдаемъ, яко земля есмы и прахъ, но мы цѣломудрьци; онъ же не жьдеть конечьнаго явленья, ни ходить по гробомъ, ни по скровищемъ прадѣднимъ, но на сю жизнь зрить и о хотящихъ быти не печеться. Пчела, 277 (XIV в. ← XIII в.).

2. Относящийся к первому человеку, Адаму.

Раздрѣшьше ся клятвы тобою прадѣдьняя, богоблагодѣтьная, добрыхъ тя вину [тя] знаемъ, яко вьсеповиньное рожьшу слово паче ума и чюдесе, и въпиемъ ти, чистая. Мин. сент., 0171 (1095 г.). Тако же въгодьно есть ... ничьсо же бо имѣти отъ Адамова прадѣдьня грѣха дължьное очистити банею пакы бытия. Ефр. корм., 415 (XII в.). Яко въ сии дьнь есть прѣдъпраздьньство прѣдъ въздвижениемь чьстьнаго Христа; на немь же пригвозди господь нашь прадѣдьнюю клятву. Лобк. прол., 15 об. — 16 (1262 г.). Адамъ сподобленъ бысть руцѣ божьи и пищи породнѣи и [прѣже] устава закону, но да не глаголю ничто хулна стыдѣнѣемь прадѣднимь заповѣди не снабдѣ. Гр. Бог., 173 (XIV в.).

◊ Прадѣднюю — вин. пад. ед. ч. ж. р.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ПРЕГОРОДИТИ →← ПРАВИТИ

T: 137