ПОМЯНУТИ

Помянуть — помянути (1)
1. Вспомнить:

О! стонати Рускои земли, помянувше пръвую годину, и пръвыхъ князеи! 37.

И абие куръ възгласи. И помяну Петръ глаголы Иисусовы, яже рече ему, яко прѣже даже куръ не възгласить, трикраты отъвьржешися мене. Остр. ев., 181 (1056—1057 гг.). Помянѣте, якоже глагола вамъ, яко подобаеть сыну человѣчьскууму прѣдану быти въ руцѣ чловѣкъ грѣшьникъ и распяту быти; и третии дьнь въскрьснути. И помянуша глаголы его. Там же, 206—206 об. Възлегъ на мъногомякъцѣ постели, и пространо протягаяся, помяни наго лежаштааго подъ единѣмъ рубъмь. Изб. Св. 1076 г., 41 об. Антиохъ же ... глагола вельможамъ своимъ: Отступилъ есть сонъ от очию моею, и низъпадохъ печалью многою; и нынѣ убо помянухъ злая, еже створих въ Иерусалимѣ, и разумѣю, яко тѣхъ ради обрѣтохъ злая си, и се погыбаю въ земли чюжеи. Хрон. Амарт., 202—203 (XIII—XIV вв. ← XI в.). 912: И пришедшу ему (Олегу) Кыеву и пребывьшю 4 лѣта, на пятое лѣто помяну конь, от него же бяхуть рекли волсви умрети. Пов. врем. лет (Радз.), 29 (XV в. ← нач. XII в.). Пиеши сладкое питие, а мене помяни, теплу воду пиюща от мѣста незавѣтрена. Сл. Дан. Зат., 15 (нач. XVII в.← XII в.). Сь же [Се]рухъ нача испьрва кумѣры творити в родѣ своемь во имя храбрыхъ человѣкъ, дабы имя ихъ не беспамятно было, но а быша взираюче на кумиръ человѣци и оного храбра бывшаго помянули. Палея толк., 123 (1406 г. ← XIII в.). Начата повѣдати по дѣлом по гыбелью, но потрезвимься мысльми и землями, и помянем первых лѣтъ времена. Задон. Ист.-1, 541 (кон. XVI — нач. XVII в. ← XIV в.).

∆ Могилу помянуть — всякому вздохнуть. Послов. Сим., 120. Миленький, хорошенький, / Помяни дороженькой, / Помяни-ка, не забудь, / Ты купи чего-нибудь. Велик. нар. песни, IV, 617. Еще сяду на кроватку, / Еще лягу на перинку, / Помяну я мила друга. / Помянув его, заплачу. Там же, V, 116.
Ср. Гринченко (Сл. укр. мови): Пом’янути — 1) Помянуть, упомянуть, назвать по имени. Хто мене пом’янув, щоб той не минув. Картотека Псков. обл. слов.: Помянуть — вспомнить, припомнить.
|| Не забыть, запомнить.

Не радуися о умьръшихъ: помяни, яко вьси умираемъ. Изб. Св. 1076 г., 162. Чядо, якоже имаши добро сътворити себѣ, и приношение богу приноси достоино, помяни, яко съмьрть не замьдьлить. Там же, 167—167 об. 1146: Дьяволъ не хотяи добра межи братиею, хотяи приложити зло къ злу, и вложи има мысль не взискати брата Игоря, не помянути отьцьства и о Христѣ утвержения, ни божественыя любве, якоже бѣ лѣпо жити братии единомыслено. Ипат. лет., 328—329 (XV в.). 1229: Данилови же приемшу градъ, помянувшю любовь короля Андрѣя, и пусти сына его, и проводи и до рѣкы Днѣстра. Там же, 759.

|| Припомнить в целях отмщения, наказания.

986: Разъгнѣвася богъ на Израиля, и рече: Отрину от себе, призову ины люди, иже мене послушають. Аще согрѣшать, и не помяну безаконья их. Пов. врем. лет, 68 (1377 г. ← нач. XII в.). 1147: Посли от Володимира Давыдовича и от Всеволича рекуче: Не имеи на ны в томъ жалобы, но будемы вси за одинъ мужь, и не помяни злобъ нашихъ, а крестъ к намъ цѣлуи. Ипат. лет., 342 (XV в.). 1238: Данилъ же и Василко не помянуста зла, вьдаста ему сестру, и приведоста его из Ляховъ. Там же, 783.

|| Упомянуть, напомнить о ком-, чем-л. (в речи, письме), указать.

Еще же и с бѣсовъ помянути потребно мню, ихъ же прославляху оканьнии человѣци и неугасаемому огню достоини суть [еще же явитися]. Хрон. Амарт., 71 (XIII—XIV вв. ← XI в.). 1152: Да аще мене богъ поиметь, а сына моего прими к собѣ; и то ему помянуть мужи рекуще ему: отьць твои бяше слѣпъ. Ипат. лет., 450 (XV в.). И вземъ злато святыи Макарии и раздая нищимъ. Времени же минувьшю, понеже велику честь имяше святыи въ Алексаньдрии, сумняше бо ся два (монония) помянути ему е (о деньгах). Прол. 1383 г., 100. Сташа же мужи, которых выше помянухом, и вземлюше плѣненыхъ, вси же, иже нази бѣху, облекоша от съвлачении. Библ. Генн., 2 Парал. XXVIII, 15 (1499 г.). Вечеръ есми о вашемъ дѣлѣ говорилъ царю, что учинитъ, и царь мнѣ отвѣчалъ: Нынѣча есмя пьяни, помяни ми порану, и мы поговоримъ. Крым. дела II, 372 (1517 г.).

2. Упомянуть в молитве кого-л.

1125: Ярополкъ, призвавъ имя божье и отьца своего помянувъ, дерзну с дружиною своею и побѣди поганыя силою честнаго креста. Лавр. лет., 296 (1377 г.). А далъ сию псалтырь кюръ Костянтиновъ святѣи богородици благощению въ душевную цасть, а въ молитвахъ помяните Костянтина. Псалт. (Син. 235), запись, л. 338 (1296 г.). Печальнъ же бывъ господинъ ея, обълкъся въ врѣтище и плакашеся ея. Она же тешаше и глаголющи: Не скърби, господине мои, мощи бо мои за своя и за твоя съгрѣшения дамь. Помяни мя предъ небесьнымъ цесаремь. Лобк. прол., 39 (1262 г.).

∆ А не приедем из того побоища Мамаева, — / Похорони наши тела мертвыя / И помяни русских богатырей, / И пройдет славушка про нас немалая. Былины Милл., 26. Ты поди-ка, мой конь, в землю русскую, / Ты снеси поклон родной матушке... / Молодой моей жене на три думушки: / Хоть вдовой живи, хоть замуж поди, / Еще третья-то: хоть меня помяни! Велик. нар. песни, I, 474.
3. Оказать милость, помочь, позаботиться о ком-л.

И глаголааше Иисусови: Помяни мя, господи, егда придеши въ царьствии твоемь. Остр. ев., 192 (1056—1057 гг.). И възпи Амбакумъ, глаголя: „Даниле, приими обѣда сего, его же ти посла господь“. И рече Данилъ: „Убо помянулъ мя еси, боже, и не остави любящихъ тя, господи“. Хрон. Амарт., 190—191 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Помяни мя, Спасе; тѣмъ и аз вопию ти: помяни мя, сыне великого князя Всеволода, да [не] восплачюся аз, лишенъ милости твоея, аки Адамъ рая. Посл. Дан. Заточ., 62 (XVII в. ← XIII в.). И створи Муисей тако, и отъиде Семфора и два сына еа въ домъ отца своего, до годины, въ ню же помяну люди своя господь, изведе я изъ Египта, отъ рукы фараоня. Сказ. о Моисее, 47 (XV в.).

◊ Помянувше — действ. прич. прош. вр. им. пад. ед. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ПОМѢРКНУТИ →← ПОМЧАТИ

T: 156