ПОЛУДНІЕ

Полудние — полудніе (1)
1. Середина дня, полдень:

Бишася день, бишася другыи; третьяго дни къ полуднію падоша стязи Игоревы. 18.

И въ единъ дьнь, полудьнию сущу, прииде по обычаю христолюбьць Изяславъ съ малымь отрокъ.Ж. Феод., 61 (XII в. ← ок. 1088 г.). И полудьнью сущи, ужи толсты препоясавшеся, въстачахуся горѣ и сѣчаху златаго орла окошвами. Флав. Полон. Иерус., 239 (XVI в. ← нач. XII в.). 1187: Рюрикъ же посла ко Ярославу и рече ему: Брате, тобѣ было не лѣпо измясти нами; а вѣсть ны правая есть, ажь вежи половецкия восе за полъ дьне, а великого ѣзду нѣтуть. А брате, кланяю ти ся, ты мене дѣля поиди до полудьнья, а язъ тебе дѣля еду. Ипат. лет., 654 (XV в.).

Ср. Полудень.
∆ Схылылася верба / З верху да до кориня; / Винчалася Маруся / З ранку да до полудня. Метлин. Народ. южнорус. песни, 168. Ой мы жали, жали, / Да немно̄ӯго нажали: / Да сто к о̄ӯп до обі̄е̄да, / А другую до полудню, / А трейцхою до вечеры. Шейн. Белор. сб., I, 1, 279.
2. Юг.

Пред тою же бысть жрътвьник высотою 15 лакот и в долготу тако же, на 4 углы созданъ, выходя от единаго угла, образомъ акы рогъ. И въсход же на нь от полудьнья. Флав. Полон. Иерус., 371 (XVI в. ← нач. XII в.). Раздѣляетъ же вселеную на 4 части: на встокъ и на западъ, на полуночью и на полудьнье; зоветъ же богословець въстокъ утромь, западъ же вечернее, полуночье же сѣверомъ, полудьнье же угомъ. Гр. Бог., 198 об. (XIV в.).

◊ Полуднію — дат. пад. ед. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ПОЛУНОЧЬ →← ПОЛОЧАНИНЪ

T: 105