ОТЪ

От — отъ (12)
Предлог с род. пад. 1. Для обозначения места, лица или предмета, от которого удаляется, отстраняется кто-, что-л.:

[Половци идуть отъ Дона, и отъ моря, и отъ всѣхъ странъ, Рускыя плъкы оступиша. 13]. А поганаго Кобяка изъ луку моря отъ желѣзныхъ великыхъ плъковъ Половецкыхъ, яко вихръ выторже (Святослав). 21—22. Скочи (Всеслав) отъ нихъ лютымъ звѣремъ въ плъночи изъ Бѣлаграда. 35. На Немизѣ снопы стелютъ головами, молотятъ чепи харалужными, на тоцѣ животъ кладутъ, вѣютъ душу отъ тѣла. 36.

И отъшьдъшя бѣжашя отъ гроба: имѣше же я трепетъ и ужасъ, и никомуже ничьсоже не рѣшя: бояаху бо ся. Остр. ев., 18—18 об. (1056—1057 гг.). И се пьсъ чьрнъ ста предъ мною... Тъгда же страхъ и трепетъ обиятъ мя, якоже хотѣти ми бѣжати отъ мѣста того. Ж. Феод., 66 (XII в. ← ок. 1088 г.). Июдѣи же, раздѣлившеся, бьяху со забрал крѣпко, ови от Антониа и от полунощныя комары, ови же, обишедше гроб Иоанов до врат. Флав. Полон. Иерус., 377 (XVI в. ← нач. XII в.). Вячьславъ же, Изяславъ и Ростислав, то видивше, оже идуть (князья) от них прочь, и пустиша по них стрѣлцѣ своя Черныя Клобукы и Русь. Ипат. лет., 436 (XV в.). Се же бѣ написах, бѣжа от лица художества моего. Сл. Дан. Зат., 6 (нач. XVII в. ← XII в.). Вину прикладывает мужь, хотя разлучитися от друга. Пчела, 54 (XIV в. ← XIII в.). Въсплакалися жены коломенскыя, а ркучи таково слово: Москва, Москва, быстраа рѣка, чему еси залѣлѣяла мужеи наших от нас в землю Половетскую Литовьскую. Задон. Ист.-2, 546 (кон. XV — нач. XVI в. ← XIV в.).

|| При обозначении направления движения:

[Половци идуть отъ Дона, и отъ моря, и отъ всѣхъ странъ, Рускыя плъкы оступиша. 13].

898: Пришедше (угры) от въстока и устремишася чересъ горы великия ... и почаша воевати на живущая ту волохи и словѣни. Пов. врем. лет, 21 (1377 г. ← нач. XII в.).

|| При обозначении последовательности действия или движения.

Въ съмѣрении же вашемь да ся покланяете къждо другъ къ другу ... и не преходити же отъ келиѣ въ келию, нъ въ своеи келии къждо васъ да молить бога. Ж. Феод., 66 (XII в. ← ок. 1088 г.). От град въ град по земли ходяще, требуемь водящаго ны, да не заблудимь. Сл. и поуч. против языч., 281—282 (XIV в.).

2. При обозначении предмета или места как исходного при определении направления или расстояния.

И се дъва отъ нихъ бѣста идуще въ тъжде дьнь въ вьсь, отъстоящую стадии шестьдесятъ отъ Иерусалима. Остр. ев., 4 (1056—1057 гг.). Градъ есть отстоя отъ Кыева града стольнааго 50 попьрищь. Ж. Феод., 42 (XII в. ← ок. 1088 г.). 1185: И яко приближися Игорь к полкомъ своимъ, и переѣхаша поперекъ, и ту яша единъ перестрѣлъ одале от полку своего. Ипат. лет., 642 (XV в.).

|| При обозначении пространственных пределов — от ... до:

Игорь спитъ, Игорь бдитъ, Игорь мыслію поля мѣритъ отъ великаго Дону до малаго Донца. 40.

От полудьнья же обшедши я Самарии и Скуфополи и до Иерданьскых струи. От въстока же и до Пиниила от Гадара отсекаеть я. Флав. Полон. Иерус., 294 (XVI в. ← нач. XII в.). 1151: А коуеве и торчи и печенѣзи туда сташа от Золотыхъ воротъ по тѣмъ огородомъ до Лядьскихъ воротъ. Ипат. лет., 428 (XV в.). От моря до болгарь, от болгарь до буртасъ, от буртасъ до чермисъ, от чермисъ до моръдви, — то все покорено было богомъ крьстияньскому языку поганьскыя страны великому князю Всеволоду. Сл. пог., 21—22 (XV в. ← XIII в.).

3. При обозначении исходного момента, начала действия или движения.

1096: В се же время приде Бонякъ с половци къ Кыеву, въ недѣлю от вечера. Пов. врем. лет, 151 (1377 г. ← нач. XII в.). Александрова же дѣяния ... се уже речемъ, начятокъ от рода его сътворше. Александр., 5 (XV в. ← XII в.). И по Кроне же бысть царь сынъ его Нилъ. ...А от Нила царствовалъ есть Фура. Палея толк.-2, 77 (1477 г. ← XIII в.).

|| При обозначении временных пределов — от ... до:

Почнемъ же, братіе, повѣсть сію отъ стараго Владимера до нынѣшняго Игоря. 5.

Паче же бы нама лѣпоты мыслити, о чадо, отъ Адама праотьца нашего до сего нашего вѣка, колико множьство бысть человѣкъ по земли. Изб. Св. 1076 г., 5 об. — 6. 1153: И ступишася полци, и бысть сѣца зла, и бишася от полудьне до вечера. Ипат. лет., 467 (XV в.). А въ ты дьни болѣзнь крьстияном от великаго Ярослава и до Володимера, и до ныняшняго Ярослава. Сл. пог., 24 (XV в. ← XIII в.). От тоя рати до Мамаева побоища. Задон. К-Б, 548 (XV в. ← XIV в.).

4. При обозначении лица или предмета, которые являются источником какого-л. действия или состояния:

Тогда Игорь възрѣ на свѣтлое солнце и видѣ отъ него тьмою вся своя воя прикрыты. 5. Поскепаны саблями калеными шеломы Оварьскыя отъ тебе, Яръ Туре Всеволоде. 13. Которою бо бѣше насиліе отъ земли Половецкыи! 35.

И блаженому Феодосию начьнъшю глаголати тому отъ святыихъ кънигъ. Ж. Феод., 87 (XII в. ← ок. 1088 г.). Солнце бо отъ облакъ и нощи многажды покрывается. Ж. Бор. Глеб. (Чтен.), 26 (XIV в. ← XI в.). Брате и господине Борисе ... како не отъ врага, нъ отъ своего брата пагубу въсприялъ еси. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 20 (XII в. ← XI в.). 1117: Вечерню поющимъ, единъ от дьякъ зараженъ бысть от грома. Новг. 1 лет., 20 (XIII в.). 1180: Рюрикъ же ... возлюби мира паче рати, ибо жити хотя въ братолюбьи, паче же и хрьстьянъ дѣля плѣняемы по вся дни от поганыхъ. Ипат. лет., 623 (XV в.). И бысть сѣча зла и трускъ от копей и ломление и звукъ отъ мечнаго сечениа. Ж. Алекс. Нев., 6 (XVI в. ← XIII в.). Посечены князи рускыя ... посечени от поганых татар. Задон. Ист.-1, 543 (кон. XVI в. — нач. XVII в. ← XIV в.).

|| При обозначении происхождения кого-, чего-л.

Иже (Иисус) ни отъ кръви ... нъ отъ бога родишася. Остр. ев., 3 (1056—1057 гг.). Сь убо Володимиръ имѣяше сыновъ 12 не отъ единоя жены, нъ отъ раснъ матеръ ихъ. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 12 (XII в. ← XI в.).

5. При обозначении лица или предмета, с которого что-л. взимается:

А поганіи сами, побѣдами нарищуще на Рускую землю, емляху дань по бѣлѣ отъ двора. 21.

И рѣша козари: „Платите намъ дань“. Съдумавше же поляне и вдаша от дыма мечь. Пов. врем. лет, 16 (1377 г. ← нач. XII в.). 882: Се же Олегъ ... устави варягомъ дань даяти от Новагорода гривенъ 300 на лѣто, мира дѣля. Там же, 20. А что мытъ ... отъ воза имати по двѣ вѣкши, и отъ лодьи, и отъ хмелна короба и ото льнана. ААЭ, I, 43 (1456 г.).

6. При обозначении причины, основания чего-л.

Учааше и наказааше (Феодосий) стати крѣпъцѣ противу дияволемъ къзньмъ, никако же поступати, ни раслабѣтися от мьчьтании и бѣсовьскыя напасти. Ж. Феод., 66 (XII в. ← ок. 1088 г.). Ревнители же, вземше пилы, священыя двѣри претроша. И стражие от грома и от буря не слышаша. Флав. Полон. Иерус., 336 (XVI в. ← нач. XII в.). 1076: Преставися Святославъ, сынъ Ярославль, мѣсяца декабря 27, от рѣзанья желве. Пов. врем. лет, 131—132 (1377 г. ← нач. XII в.).

7. При указании на то, что прекращается, устраняется каким-л. действием.

И праздьници сего дѣля бывають, о человѣче, яко же да очиститься чловѣкъ отъ грѣхъ своихъ. Изб. Св. 1073 г., 33 об. Тѣмъ поставиша его людие архиерѣемъ, тои бо свободи жиды от макыдонскыя дѣржавы. Флав. Полон. Иерус., 168 (XVI в. ← нач. XII в.). Княже мои, господине! Избави мя от нищеты сея, яко серну от тенета, аки птенца от кляпци. Сл. Дан. Зат., 12 (нач. XVII в. ← XII в.).

|| При обозначении прекращающегося состояния.

И въставши же Алумпиада от сна, почюдися. Александр., 10 (XV в. ← XII в.). Подобааше господу единому въскрьснути от мьртвыхъ. Сл. Иппол. об антихр., 67 (XII в.).

8. При указании на материал, из которого изготовлено что-л.

1252: Бѣ бо конь под нимь дивлению подобенъ, и сѣдло от злата жьжена. Ипат. лет., 814 (XV в.). 1260: Створи же в неи блаженыи пискупъ Иванъ от древа красна точенъ. Там же, 846.

9. При определении целого, какой-л. совокупности, группы, из которой выделяется часть.

Милостыни мужу, акы печять: тѣмь же аште ту приимеши, ни единъ же отъ супротивьныихъ въстанеть на тя. Изб. Св. 1076 г., 19—19 об. Се бо не избьра отъ премудрыхъ философъ, ни отъ властелинъ градъ пастуха и учителя инокыимъ. Ж. Феод., 42 (XII в. ← ок. 1088 г.). Въ единъ же от дьнии приведоша къ Филипови конюси от стада жребець великъ зѣло. Александр., 16 (XV в. ← XII в.).

10. При указании на явление, лицо, которых избегают, остерегаются.

Иродъ же посла къ Фасаилови, казаше блюстися от Покора и не датися жажющимъ убити его. Флав. Полон. Иерус., 190 (XVI в. ← нач. XII в.). Аще от огня устережешися, но от искоръ не можеши устеречися и сождениа портъ. Сл. Дан. Зат., 21 (нач. XVII в. ← XII в.).

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ОТЬНЬ →← ОТСТУПИТИ

Смотреть что такое ОТЪ в других словарях:

ОТЪ

ОТЪ..., приставка. То же, что от...; пишется вместо "от" перед е, е, я(потенциально также перед ю), напр. отъехать, отъявленный.

ОТЪ

ОТ|Ъ 2 (1*), А с. Название буквы славянского алфавита, ѡ:‹и начатъ прiзывати сꙊщимъ› ѿ алфы и послѣдьствѹюще даже и до ѡта, повелѣ своимъ болѧромъ так... смотреть

ОТЪ

ОТЪ..., приставка. То же, что от...; пишется вместо “от” перед е, ё, я (потенциально также перед ю), например отъехать, отъявленный.

ОТЪ

ОТЪ ю, я, напр. отъехать.

ОТЪ

приставка см. от-.

ОТЪ

приставка, см. от

ОТЪ МНЫЙ

ОТЪ МНЫЙ, -ая, -ое. 1. см. отнять. 2. Такой, к-рый отнимается,снимается. Отъемная панель. О. штык.

ОТЪ МЫШ

ОТЪ МЫШ, -a,м. Детеныш животного, отнятый (в 5 знач.) от матки.Теленок-о. Выкармливание отьемышей.

T: 226