ОДИНЪ

Один — одинъ, -а, -о (2)
1. Единственный, такой, кроме которого нет других:

И рече ему Буи Туръ Всеволодъ: Одинъ братъ, одинъ свѣтъ свѣтлыи — ты, Игорю! оба есвѣ Святъславличя. 7.

1153: Галичьскии же мужи почаша молвити князю своему Ярославу: ...а хочемъ за отьца твоего чьсть и за твою головы своя сложити. И рѣша князю своему: Ты еси у нас князь одинъ, оже ся тобѣ што учинить, то што намъ дѣяти. Ипат. лет., 466—467 (XV в.). Истина одина есть, а лъжи многомыслены. Пчела, 282 (XIV в. ← XIII в.).

|| Только один.

907: И да входят (русские) в град одними вороты со царевымъ мужемъ, без оружьа, мужь 50, и да творят куплю. Пов. врем. лет (Радз.), 25 (XV в. ← нач. XII в.). 1147: Поидите по мнѣ к Чернигову, на Олговичи, доспѣваите от мала и до велика: кто имѣеть конь, кто ли не имѣеть коня, а в лодьи. Ти бо суть не мене одиного хотѣли убити, но и вас искоренити. Ипат. лет., 348—349 (XV в.). 1151: И ѣще надъ тѣмь Пересопницю и Дорогобужь еси у мене отялъ, а ты мя тако переобидилъ, а мнѣ еси Вышегородъ одинъ далъ. Там же, 429—430. В то время по Резанскои земли около Дону ни пастуси кличут, но однѣ воронѣ грають, трупу ради человѣчьскаго.Задон. Ист.-1, 543 (кон. XVI — нач. XVII в. ← XIV в.).

∆ Говорил-то Дюк да таково слово: / Как одно-то на небе да красно солнышко, / А один-то на Руси да Илья Муромец. Онеж. былины Гильф. (1-е изд.), 1231. Менѣ чорною китайкою очі̃ завяжѣте, / До шіи бѣлый каме̃нь причепѣте, / Да й у Чорнее море зо̃пхнѣте! / Нехай буду один погибати, / Козацького во̃йська не збавляти! Максим. Нар. укр. песни, 1, 16.
2. Количество 1.

Луче бо е одинъ, нежели тысяшти и умрети добрѣе бештядъ: нежели имѣти чяда невѣрна. Изб. Св. 1076 г., 168 об. Аристоулъ же по емъ тысящю одину, и шед сквозѣ воя, и бѣжа в Махерунтъ. И ту пребысть одину нощь, надѣяся ину силу скупити. Флав. Полон. Иерус., 182 (XVI в. ← нач. XII в.). 1149: Лядьскии же князи рекоша ему: Мы есмь у тебе близъ, а одиного себе оставимъ стеречи землѣ своея, а два к тобѣ поѣдета. Ипат. лет., 384—385 (XV в.). 1236: И, пришедъ, (Ярослав) сѣде в Кыевѣ на столѣ; и державъ новгородцевъ и новоторжцевъ одину недѣлю и одаривъ я́, отпусти проче. Новг. 1 лет., 74 (XIV в.). Трудно есть собрати стогъ имѣния за много дьнии и за одинъ дьнь раздаяти удобно. Пчела, 364 (XIV в. ← XIII в.).

|| То же в составных колич. числит.

Римляне же, великъ труд приемлюще о приношении прьсти и дровъ, поставиша приспу за 20 и одинь дьнь. Флав. Полон. Иерус., 397 (XVI в. ← нач. XII в.).

3. В одиночестве, без других, отдельно.

Аще одинъ есмь здѣ, акы въ пустыни, а не есть кто пожалуя о бозѣ съ мною, да азъ душю свою предам о бозѣ, яко есмь долженъ. Флав. Полон. Иерус., 330 (XVI в. ← нач. XII в.). 1151: И тако перед всими полкы въѣха Изяславъ одинъ в полкы ратных, и копье свое изломи. Ипат. лет., 438 (XV в.). 1169: И узриша ѝ (Владимира) одиного ѣздяща, и рѣша ему: ...а кое есть Андрѣевичь Володимиръ и Ярославъ и Давыдъ, но се ѣздиши одинъ и без мужии своихъ. Там же, 536. Напасть люту терпить съ другомъ, нѣгли одинъ всеславну власть. Пчела, 64 (XIV в. ← XIII в.).

4. Тот же самый.

1174: Святослав же поча ему (Ярославу) молвити: Я не угринъ, ни ляхъ, но одиного дѣда есмы внуци: а колко тобѣ до него, только и мнѣ. Ипат. лет., 578 (XV в.). Въ одиномъ корабли плути можеть терпѣти, или въ одиномъ дому [бы] жити, а въ пиру съ злыми съсмѣситися без ума есть. Пчела, 249 (XIV в. ← XIII в.).

|| Одинаковый, общий, сходный.

И радимичи, и вятичи, и сѣверъ одинъ обычай имяху: живяху в лѣсѣ, яко же и всякий звѣрь, ядуще все нечисто, и срамословье в них предъ отьци и предъ снохами. Пов. врем. лет, 15 (1377 г. ← нач. XII в.). И сему чюду дивуемъся, како от персти создавъ человѣка, како образи розноличнии въ человѣчьскыхъ лицих, — аще и весь миръ совокупить, не вси въ одинъ образ, но кый же своимъ лиц̠образом, по божии мудрости. Поуч. Вл. Моном., 156 (1377 г. ← нач. XII в.).

5. Какой-то, некий.

И одинъ отрокъ побѣдилъ силнаго, его же боялися вси земли. Флав. Полон. Иерус., 187 (XVI в. ← нач. XII в.). 912: И рече ему (Олегу) кудесник один: Княже! Конь, его же любиши и ѣздиши на нем, от того ти умрети. Пов. врем. лет (Радз.), 29 (XV в. ← нач. XII в.). 1157: Червняне же затворишася в городѣ. И подъѣха Володимиръ подъ городъ, и нача молвити: ...а язъ вамъ свои княжичь, а отворитеся. И одинъ с города потягнувъ стрѣлою удари в горло. Ипат. лет., 487 (XV в.).

|| Какой-л. из двух в противоположность другому, прочим.

Тура мя 2 метала на розѣх и с конемъ, олень мя одинъ болъ, а 2 лоси, одинъ ногама топталъ, а другый рогома болъ. Поуч. Вл. Моном., 162 (1377 г. ← нач. XII в.). 1172: Приде множьство половѣць, раздѣлившеся на двое: одини поидоша кь Переяславлю и сташа у Пѣсочна, а друзии поидоша по онои сторонѣ Днѣпра Кыеву и сташа у Корсуня. Ипат. лет., 555 (XV в.).

◊ Одинъ — им. пад. ед. ч. м. р.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ОДОЛѢТИ →← ОВЛУРЪ

Смотреть что такое ОДИНЪ в других словарях:

ОДИНЪ

ОДИНЪ (340) числ.1.Один.Лѹче бо ѥ ‹о›динъ нежели тысѧшти. (εἷς) Изб 1076, 168 об.; ѡсмь дес˫ать поживъ лѣ(т) безъ ѡдиного. (ἑνὸς δέοντος) ЖФСт к. XII,... смотреть

T: 150