КОНЕЦЬ

Конец — конець (2)
1. Предел, граница области, территории:

Хощу бо, рече, копіе приломити конець поля Половецкаго, съ вами, Русици, хощу главу свою приложити, а любо испити шеломомь Дону. 6.

И большая часть ея (Галилеи) насажена маслична, и вина, и финикъ... конець же ею бысть на полунощная поля, а на запад Иерданъ, а на полудьньная Моавья, а на въстокъ Аравиа и Гѣраса. Флав. Полон. Иерус., 295 (XVI в. ← нач. XII в.). Гражанѣ утердиша (так!) и то мѣсто ровом глубоком. Храмы же ставиша отинуд часты внутрь града. И кладязя създаша на конець града. Там же, 319—320. 1147: И приѣха игуменъ види нагого и облече ѝ (тело Игоря), и отпѣ над ним обычныя пѣсни, и везе на конець града в манастырь святому Семеону. Ипат. лет., 354 (XV в.). Повѣда намъ нѣкии земледѣлецъ явление и бывшее чюдо на немъ преподобныхъ. Имя человѣку тому Мелетий. Житие имѣя на Онѣге рецѣ противу Спаса, конецъ острова. Ж. Зос. и Сав., 189 (нач. XVII в. ← 1503 г.). И отъ трехъ елей налево по конець Лешомскихъ поженъ на сосну на грани. Арх. Строева I, 191 (1526 г.). Видевъ же нѣцыи юноши еленя в концы поля, и пришедши сказаша царю. Пов. о царе Агее, 148 (XVII в.).

∆ Край земли конец моря, много везде горя.Послов. Сим., 114 (XVII в.). У концы села стояла гора, ... / А на той горе шоўкова трава. Шейн. Белор. сб., I, 1, 86.
|| Край, сторона, окончание предмета.

Сии же тако пламень тъ являшеся тому (Феодосию), яко дуга стоя единѣмь коньцьмь на вьрьху церковьнѣмъ. Ж. Феод., 82 (XII в. ← ок. 1088 г.). И поставиша овенъ, еже есть древо велико и толъсто, ...а в конець же его всажено железо велико, рогато. Флав. Полон. Иерус., 303 (XVI в. ← нач. XII в.). 1204: И въсаженъ бысть въ бочку, имущи 3 дна при единѣмь конци, за нимь же Исаковиць сѣдяше, а въ другомь конци вода, идеже гвоздъ. Новг. 1 лет., 46 (XIII в.). А ин, привязав вервь ко кресту церковному, а другии конецъ к земным отнесетъ далече. Посл. Дан. Заточ., 71 (XVII в. ← XIII в.). Путь грѣшныхъ равенъ, акы каменьем углаженъ, на коньци же его ровъ адовъ есть. Пчела, 392 (XIV в. ← XIII в.). А князь великий велелъ его (посла римского) встрѣтити на своемъ дворѣ конецъ лѣсници каменые своему околничему Ивану Чоботу. Римск. имп. д., 26 (1490 г.).

|| Заостряющееся окончание предмета, острие:

А мои ти Куряни свѣдоми къмети: подъ трубами повити, подъ шеломы възлелѣяны, конець копія въскръмлени. 8.

1151: И тако устрои богъ мьглу, якоже не видѣти никамо же, толико до конець копья видити. Ипат. лет., 435 (XV в.). 1153: И бысть въ тъ дьнь мьгла велика, яко не видити до конець копья. Там же, 466. И ухвативъ (Девгений) копье свое и попре въ рѣку концемъ и перескочи чрезъ рѣку пѣшъ. Девг. Д., 162 (XVIII в. ← XII—XIII вв.). Ти бо бяше сторожевыя полкы, на щитѣ рожены, под трубами поють, под шеломы възлелѣаны, конець копиа вскормлены, с востраго меча поены в Литовьскои земли. Задон. К-Б, 549 (XV в. ← XIV в.). Съ правой руки дружка идетъ, держитъ саблю въ ножнахъ за рукоять, а женихъ тожъ саблю за конець и мало къ середкѣ. Арс. Сух., 66—67 (1649—1653 гг.).

∆ И скоро богатыри сьехались и ударились копьями, вострыми концами, испробили на себѣ всѣ доспѣхи крѣпкия. Былины Тихонр., 51. Брала королевна востр булатный нож, / Поставила тупым концом во сыру землю, / А вострым концом в ретиво сердце. Велик. нар. песни, I, 28. Ой швыдкіи и быстрыи, як орлы летають, / На Ляшськіи городы хмарой набѣгають. / А в их списы булатныи з довгими коньцями / Усѣ гостри як голочки, з довгими клюгами. Максим. Нар. укр. песни, 1, 95.
|| Отрезок, кусок чего-л.

Ѣздил диакон Феоктистъ в Можаескъ купити сукон на братию манателных и рясочных и свиточных 50 концов. Кн. расх. Дорог. м. № 139, 13 об. (1585 г.)

2. Завершение, окончание во времени.

Ту же усъпе (игумен) съ миромь, и житию коньць приять. Ж. Феод., 62 (XII в. ← ок. 1088 г.). Олумпии же лютъ отвѣтъ нача глаголати. И по нем вси смьртию осудиша уноши. ...Ту же смотряху вси сурии и жидовѣ чающе конца дѣанию. Флав. Полон. Иерус., 223 (XVI в. ← нач. XII в.). А господину нашему Иисус Христу ... давьшому начетъкь и коньць симъ книгамъ ... аминъ. Шест. Ио. екз., 133 об. (1263 г.). 1268: Ту же убиша оба сына тысячкого Лаврентѣя и Андрѣя, но мало бо показаста мужьство свое, и не побѣгоста братъ от брата, ту же прияста побѣды конѣць. Ипат. лет., 867 (XV в.). Вражды конець вѣдаи, а любьви не вѣдаи. Пчела, 56 (XIV в. ← XIII в.). Коли реченное дружебное дѣло конецъ приметъ, не моглъ борзѣе посолства учинити, развѣе нынѣ. Пам. дипл. снош. Моск. гос. с нем. орд., 10 (1517 г.).

|| О смерти, кончине.

Вънимаи души своеи яко едина ти есть: едино веремя живота, и не вѣдомъ коньць. Изб. Св. 1076 г., 58. И повелѣ я̀ удавити вервью... И таковъ бысть конець Александру а Аристоулу, сыномъ Иродовым. Флав. Полон. Иерус., 224—225 (XVI в. ← нач. XII в.). Аще и не видимъ, нъ течениемь убо течемъ вьси чловѣци, къждо бо насъ къ своему коньцю ближе приступаеть. Златостр., 65—66 (XII в.). Ирини же знаменавъшися рече: Послушаи, цесарю... Мали дьнии твои, и въскорѣ коньць твои. Муч. св. Ирины, 116 (XII в.).

3. Отдаленная область, страна, территория.

Да и ты убо къде любо еси, моли ся въ чистѣ съвѣсти, и богъ послушаеть тебе, того бо есть земля и коньци ея. Изб. Св. 1076 г., 234 об. Иларионе премудре ... прошьлъ еси земьныя коньца, насѣвая вьсѣмъ луча чюдесъ твоихъ. Мин. окт., 149 (1096 г.). И Флавиянъ Аньтиохиискыи ... давыдьскы научи пѣти пѣние преже всѣхъ, их же пѣнии, въ Антиохии первое наченъ, всюду разидошася въ конца всея вселѣныя. Хрон. Амарт., 358 (XIII—XIV вв. ← XI в.). От них же первие сирии, живуще на конець земля, закон имуть отець своих обычаи. Пов. врем. лет, 15 (1377 г. ← нач. XII в.). 1199: Словеса бо чьстьна и дѣла благолюбна и держава самовластна ко богу, изваяная славою паче звѣздъ небесныхъ, не токмо и в рускых концехъ вѣдома, но и сущимъ в морѣ далече. Ипат. лет., 713 (XV в.).

|| Жители какой-л. отдаленной области, страны.

Вьсякъ градъ и страна съпраздьнуеть дьньсь въ память чьстьнааго ея гражанина, ибо коньци земля съплѣскають веселяшеся нынѣшьняаго тържества священомученика. Стихир. XII в., 4 об. (XII в.).

|| Район города, области.

1140: Поиде Всеволодъ Олговичь из Вышегорода къ Кыеву, изрядивъ полкы, и пришедъ ста у города в Копыревѣ конци. Ипат. лет., 302 (XV в.). 1172: Въ то же лѣто заложиша церковь камяну святого Якова въ Неревьскомь коньци. Новг. 1 лет., 34 (XIII в.).

|| Жители какого-л. района города.

1218: Твьрдиславъ же ... поиде съ Людинемь концемь и с пруси. Новг. 1 лет., 58—59 (XIII в.).

4. Конечный смысл, итог, заключение.

Коньць же вьсѣмъ прѣже реченыимъ: възлюбиши господа отъ вьсея душя, и страхъ его да пребываеть въ сердци твоемь. Изб. Св. 1076 г., 60 об. — 61. Пророчстии гласи о тебѣ, дѣвая мати, имѣша коньць: яве Христа бо родила еси, милосердия мънога ради намъ упо[до]бльшася. Мин. окт., 36 (1096 г.). Иди убо, дияволе, тамо, идеже чловѣци потребу чрѣвную творять, и вижь, что суть и что ихъ коньць. Ж. Нифонта, 255 (1219 г.). Видѣвше же сия тако отъидоша и яко нѣсть имъ конца, в чемъ осудити и, и рѣша отъ епископа на се приготованнымъ. Ж. Авр. Смол., 11 (XVI в. ← XIII в.).

Ср. Д. С. Лихачев (Комментарий исторический и географический. — В кн.: „Сл. о п. Иг.“. М. — Л., 1950, сер. „Лит. памятники“, стр. 383): „Конець поля Половецкаго. «Конец» в древнерусском языке не означает непременно «окончание». В данном случае слово «конец» равносильно слову «оконечность», «граница» и точнее всего может быть переведено словом «начало», так как здесь, конечно, разумеется ближайшая к Руси «оконечность» Половецкой земли“.
Конець — вин. пад. ед. ч.
----- Дополнения -----
Ср. Ф. Я. Прийма (Болгарские параллели, с. 56): «В древнерусском языке слово „конець“ могло выступать в роли не только имени существительного, но и предлога. В современном русском языке функцию предлога оно давно утратило, не выдержав соревнования с такими предлогами, как „возле“, „около“ и т. п. В украинском языке слово „кінець“ может выступать не только в роли существительного, но и предлога; Ср. , например: „Сидить батько кінець стола“ («Катерина» Т. Г. Шевченко)...». С. 57: «...предлог „конец“ в „Слове“ (указывает, — В. В.) не на конец чего-либо, а лишь на близость действия к чему-либо. Фразеологический оборот „конець поля половецкого“ отразил в себе фольклорные традиции, и поэтому переводить его словами „в конце поля половецкого“ было бы ошибкой ...нет единства ...в истолковании слов „конець копия въскръмлени“ (с. 8). ...между тем ...слово „конець“ выполняет здесь функцию предлога: вскормлены, находясь „конець копья“, „возле копья“, „с копья вскормлены“».

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

КОНЧАКЪ →← КОМОНЬ

Смотреть что такое КОНЕЦЬ в других словарях:

КОНЕЦЬ

Сірий конець: найгірші учні, що сиділи на останніх місцях [III]

КОНЕЦЬ

див. кінець

T: 223