ДѢТИ

Дети — дѣти (1)
1. Сыновья, дочери.

Тѣмь же еже ти далъ вышьнии: то вышьняаго ты имѣние сътвори въ немь. Не оставляи послѣдьнему роду своему нъ и дѣт[и] своя и жену свою и вьсе племя свое поручи богу. Изб. Св. 1076 г., 16—16 об. Аже кто умирая роздѣлить домъ, на томь же стояти; пакы ли безъ ряду умреть, тъ все дѣтемъ, а на самого часть дати души. Пр. Рус., 128 (1282 г. ← XII в.).

|| Перен. Стязи глаголютъ: Половци идуть отъ Дона и отъ моря, и отъ всѣхъ странъ, Рускыя плъкы оступиша. Дѣти бѣсови кликомъ поля прегородиша, а храбріи Русици преградиша чрълеными щиты. 12—13.

Попъ де Деонискѣ молылъ матерно: бледины де дѣти, воры, не по старому вамъ воровать царей заводить. Сл. и Д., 1, 18 (XVII в.). Собаки онѣ, вражьи дѣти! Пускай мои едятъ языки. Авв. Ж., 212 (XVII в.).

∆ „Що за дар чести“. — Ми земниї діти. Ант. и Драг. Истор. пес. малор. нар., I, 40. Уже того Несторюка на брамѣ пороли. / Они ж єго потрошили и голов лупали: / „Бодай же вас, дурнеюки, кайданы спо̃ткали! Ой щобы вас, вражи̃ діти, кайданы побили! Головацк.Галицк. нар. песни. 1, 55.
2. Малолетние, младшие возрастом.

Мужь страшьнъ бывъ ратьныимъ, смѣху бываеть дѣтьмъ на улицяхъ: медъмь съвьрженъ бысть съ коня бе-жделѣза, не отъ ратьныихъ убиенъ бысть. Изб. Св. 1076 г., 267. Увы мнѣ, женою прельшенъ бысть, и не точью толику божию кую благодать и крѣпость погуби, но и, очима извертѣнома ему, игрище дѣтемъ иноплеменьничемъ бысть, с ними же и житие си нелѣпомь послушьствомь испроверже. Хрон. Амарт., 117 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Святому убо прилежащю учению и наказающу въ церкви и ласкающу младыя дѣти отступити отъ лести идольстеи и вѣровати въ святую троицу. Ж. Леонт. Рост., 302—303 (XVI в. ← XII в.). И како Иоанъ училъ народы и какъ младыя дѣти металися во Иоданъ и людие, то же все Павелъ хитрый писалъ при моемъ животѣ. Хож. Ант. Новг., 17 (XVI в. ← 1200 г.). 1210: Того же лѣта ходи Всеволодъ на Рязань ... и посла пълкы, изма жены и дѣти, и градъ ихъ зажьже. Новг. 1 лет., 51 (XIII в.).

3. Подвластные, подданные.

Приказываю отчину свою землю и воду в домъ святого Спаса на Соловки ... и земля и вода и лѣсъ полѣшии и пожни и ловища и на Лопѣ межу пятиа роды, куда ходя[тъ] Корѣлскии дѣти. Север. грам., 149 (XV в.). 1399: И бысть сѣца зла, якоже и не бывала такова Литовскои землѣ с Тотары; и по грѣхом тако случися горе немалое литовьскымъ дѣтемъ. Новг. 1 лет. (Комис.), 395 (XV в.).

4. Об учениках, духовной пастве.

Отъ въстока дьньница възидеть събирающи окрьсть себе ины многы звѣзды, ожидающи слънца правьдьнааго Христа бога и глаголюща: Се азъ, владыко, и дѣти, яже въспитахъ духовьнымь твоимъ брашьнъмь. Ж. Феод., 43 (XII в. ← ок. 1088 г.). Поклонъ от князя от Михаила къ отьцю ко владыцѣ. ...а дѣти твои, посадникъ, и тысяцькыи, и весь Новъгородъ на томь цѣловали ко мнѣ крьстъ. Грам. 1296—1301 гг. Грам. Новг. и Псков., 14. 1352: И приехаша послове изо Пскова, биша челомъ владыцѣ Василию, ркуче такъ: „Богови тако изволшю, святои троицѣ, дѣтемъ твоим пьсковицемъ богъ реклъ жити дотолѣ, чтобы еси, господине, былъ у святои Троицѣ и дѣти и своихъ благословилъ псковиць. Новг. 1 лет., 100 (XIV в.).

Дѣти боярские — особая группа лиц феодальной иерархии.

1259: И повелѣ князь стеречи их сыну посадничю и всѣмъ дѣтемъ боярьскымъ по ночемъ. Новг. 1 лет., 82 (XIV в.). И реч[е] князь вел[и]кии Дмитрии Иванович своимъ бояромъ и воев[о]дамъ и дѣтемъ боярыскымъ. Задон. Ист. -2, 546 (XV — нач. XVI в. ← XIV в.).

Дѣти — им. пад. мн. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ЕГО →← ДѢЛО

T: 250