ДѢЛО

Дело — дѣло (2)
1. Действие, поступок.

Отвѣща имъ Иисусъ: мънога дѣла добра явихъ вамъ отъ отьца моего; за кое дѣло камение на мя мещете? Остр. ев., 37 (1056—1057 гг.). (Святополк) глаголааше бо въ души своеи оканьнѣи: Что сътворю? аще бо до сьде оставлю дѣло убииства моего, то дъвоего имамъ чаяти, яко аще услышать мя братия моя, си же варивъше, въздадять ми и горьша сихъ. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 19 (XII в. ← XI в.). Титъ ... собравъ вкупѣ храбреиших, искушаше я, глаголя: О воини, осужениа немощь приемлють, иже повѣлениемь не славни суть, иже повѣлять на безбѣднаа дѣла ити. Подобно же есть подострити на дѣла славнаа и невозможнаа. Флав. Полон. Иерус., 399 (XVI в. ← нач. XII в.). Дивьнъ еси боже и дивьна дѣла твоя, и путие твои неислѣдьни еси бо прѣмудрость отьча. Стихир. XII в., 1. Аще которои мужь смотрить на красоту жены своеа и на я, и ласковая словеса и льстива, а дѣлъ ея не испытаеть, то даи богъ ему трясцею болѣти. Сл. Дан. Зат., 29 (нач. XVII в. ← XII в.). Моисеа же прѣдасть (дьявол) ей. И съ нужею бестудне влечаху его безъстуднѣ на дѣло непреподобно. Патер. Печ., 143 (XV в. ← XIII в.).

По дѣломъ — в соответствии с поступками, по заслугам.

Вѣруи въскрьсению мрьтвыихъ...Помни судъ чяи отъвѣта и въздаяния по дѣломъ. Изб. Св. 1076 г., 44 об. И разумѣвають вся церкви яко азъ есмь испытая сердца и утробы и дамъ единому комуждо ихъ по дѣломъ. Апокал., 18 (XII—XIII вв.). 1230: И за то богъ на нас поганыя навѣдѣ, и землю нашю пусту положиша ... и тако ны господь богъ възда по дѣломъ нашимъ. Новг. 1 лет., 69 (XIII в.).

|| Подвиг, отважный, славный поступок

: А ты, буи Романе, и Мстиславе! храбрая мысль носитъ ваю умъ на дѣло. Высоко плаваеши на дѣло въ буести, яко соколъ на вѣтрехъ ширяяся, хотя птицю въ буиствѣ одолѣти. 31.

Послушаи ты житья ... многъ святыихъ ... да тѣми братия и сими (след.: сами) подвигнѣмъ ся на путь жития ихъ и на дѣла ихъ. Изб. Св. 1076 г., 4—4 об. И молитва едина бысть от всѣх, да приимуть скоро такого цесаря, преподобнаго старостию, и дѣлы ратными, и побѣдами украшена. Флав. Полон. Иерус., 440 (XVI в. ← нач. XII в.). Страстотьрпьчьскыи подвигъ дьньсь предълежить людие ликъствуимъ и яже въ немь бываема преславьная дѣла узьримъ. Стихир. XII в., 21. Ростовьская же земля тебе великии святителю Леонтея ублажает, створшаго дѣло равно апостолом. Ж. Леонт. Рост., 316 (XVI в. ← XII в.). 1197: Се же благовѣрныи князь Давыдъ возрастомъ бѣ середнии, образомъ лѣпъ ... бѣ бо крѣпокъ на рати, всегда бо тосняшеться на великая дѣла. Ипат. лет., 703 (XV в.).

2. Совершение чего-л., деятельность.

Бысть мужь пророкъ сильнъ дѣлъмь и словъмь прѣдъ богъмь и вьсѣми людьми. Остр. ев., 4 (1056—1057 гг.). Радуи ся о молитвахъ святыихъ мужь, и по истинѣ (так!) суштя святыя отъ дѣлъ распытаи, кое бо овоште отъ плода познавает ся. Изб. Св. 1076 г., 69 об. 1176: И послашася к Ростовцемь и кь Суждальцемь, являюще имъ обиду свою, они же словомъ суще по нихъ, а дѣломъ суще далече. Ипат. лет., 599 (XV в.). Съ слѣзами глаголю азъ словѣса си горкая вамъ, добрымъ тържьникомъ въ дѣло привести глаголемая. Прол. БАН XIII в. (март.), 6.

3. Работа, занятие.

980: ...(добрая жена) въстаеть от нощи, и даеть брашно дому и дѣла рабыням. ...Препоясавши крѣпко чресла своя, утвердить мышци своа на дѣло. Пов. врем. лет, 57 (1377 г. ← нач. XII в.).

4. Обязанность, долг.

Безгрѣшьнааго есть дѣло, еже грѣхомъ судити чюжимъ. Изб. Св. 1076 г., 51. То бо есть христианину дѣло, еже ближняго ползевати. ВМЧ, окт. 4—18, 1353 (XVI в.).

|| Причастность, отношение к чему-л.

Аще си съхраниши, блаженъ будеши, аще ли и преступишь или в обиду даси, азъ о семъ дѣла не имам: ты узриши въ день испытаниа и месть достоиную примеши. Корм. Балаш., 336 (перв. четв. XVI в.). Мы люди церковные и пасемъ церковь божью и строимъ вещи церковные и до тѣх намъ дѣлъ дѣла нѣтъ. Польск. дела III, 98 (1562 г.).

5. Ремесло, мастерство.

Прибѣглъ бѣ къ Курику Ионафь, мужь лукавъ, и дѣло имѣя ткание. Флав. Полон. Иерус., 466 (XVI в. ← нач. XII в.). Того ради Иосифъ бысть древодѣля и дѣломъ своимъ питашеться. Палея толк., 161 (1406 г. ← XIII в.). И глагола ему: Что же бѣ дѣло твое в селѣ? Он же рече: пударь бѣхъ. Прол. БАН. XIV в., 124. Аще взовет вы фараонъ и речет вам: что дѣло ваше есть. Рцѣте: Скотопищници есмы. Библ. Генн., Быт. XLVI, 33 (1499 г.).

6. Событие; то, что произошло или свершится.

И тогда приидѣ вѣстникъ Еуспасиану о галатиистѣ воздвизании, како Уиндиксъ прѣврати к собѣ властелины, и заратишася с Нероном. И се слышавъ, игѣмонъ паче устрѣмися на предлежащее дѣло, тщася, да скоро доспѣеть въ чюжих странах и, шед въ Италию умирити я и укротити усобичныи страх. Флав. Полон. Иерус., 344 (XVI в. ← нач. XII в.). Пишю же и прочая дѣла мятежнаа. Там же, 360.

7. Сражение, битва.

А юръевцомъ новгородцовъ во пъсковьскомъ деле не порубати. Грам. Новг. и Псков., 135 (XVI в. ← 1474 г.). А самъ со всею своею землею на зимь покочевавъ пойду, а великому князю какъ недругу дѣло учиню. Крымские дела II, 52 (1512 г.). И ты, съ стрѣлцы ... и съ тутошними людми, съ нѣмецкими людми въ приступѣхъ и на вылазках на многихъ дѣлѣхъ бились. ААЭ, 368 (1580 г.). 1607: А после бою приидоша в помочь изборяномъ с Выбута от Плещеева, и тѣ люди на дѣло немного не поспѣли. Псков. 3 лет., 270 (XVII в.).

Дѣла ратна.

И ни глас его измолче, ни утрудися, донде же видѣ дѣла ратна, яже проповѣдаше, и потом почи смьртию. Флав. Полон. Иерус., 421 (XVI в. ← нач. XII в.).

8. Тяжба, спор.

А слуцится дѣло монастырскому человѣку с посадницимъ человѣкомъ с Васильевымъ, ино судитъ игуменъ с посадницимъ с Васильевымъ прикащикомъ. СГКЭ, 650 (1451 г.). А коли срок отпишут обема истцем вместе, и ему взяти одно хоженое с обеих сторон ... а в езду своем дати на поруку до обыску, доколе дело скончается, и ему взяти езд на виноватом. Судебн. 1497 г., 24 (XVI в.).

9. Изделие; то, что создано, сделано.

Еже же и рукама своима дѣлахуть (иноки) дѣло: ово ли копытьца плетуще и клобукы и ина ручьная дѣла строяще, и тако носяще въ градъ продаяху. Ж. Феод., 55 (XII в. ← ок. 1088 г.). Егда же въсхотѣ съзьдати стълъпъ, народъ многъ събьра въ основание дѣлу сему, сирѣчь 300 приставьникъ ти 3 тысяща и 500 дѣлатель, зижющиихъ дѣло. Ини же мнози работаху съконьчанию дѣла. Муч. св. Ирины, 101 (XII в.). Дьявол же шед разби дѣло Ноево, и утрѣ Нои вшед на гору видѣв ковчег разбиен, аки прах. Палея ист. сокр., 10 (XVI в.).

10. Нечто важное, нужное, главное.

Хощу же сказати дѣло. Паче бо извѣстьнѣе очима видѣти, неже словесем сказаетсе. Шест. Ио. екз., 34 (1263 г.). И се есть, еже рече отець Моиси дѣло хотящыим създати добродѣтель себѣ, се есть, яко да егда падают, да не малодушствуют, но пакы да начинають. Патерик Скит., ВМЧ, дек. 31, 2718 (XVI в. ← XIV в.).

11. Нужда, необходимость, надобность.

Изиде ис тебе нечистьи и грѣшьнъи духъ, отъгънанъ крьштениемь... Не пометено и украшено мѣсто, еже въ тебѣ обряштеть, тъще и без дѣла уготовано на вьсе. Гр. Назиан., 100 (XI в.).

Дѣло — вин. пад. ед. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ДѢТИ →← ДѢЛИТИ

T: 273