ДОСПѢТИ

Доспеть — доспѣти (1)
1. Приготовиться, собраться:

Нъ уже, княже Игорю, утръпѣ солнцю свѣтъ, а древо не бологомъ листвіе срони: по Росі и по Сули гради подѣлиша. А Игорева храбраго плъку не крѣсити. Донъ ти, княже, кличетъ и зоветь князи на побѣду. Олговичи, храбрый князи, доспѣли на брань. 32.

Отрочя научите глаголати: Понесите извисть и камение, се дѣлатели доспѣль суть. Пов. об Акире, 169 (XV в. ← XI—XII вв.). 992: И наутрия придоша печенѣзи, почаша звати: „Нѣ ли мужа? Се нашь доспѣлъ“. Володимеръ же повелѣ той нощи облещися въ оружие, и приступиша ту обои. Пов. врем. лет, 84 (1377 г. ← нач. XII в.). 1147: Онъ же рече сыну: Тако ти и гораздо готовъ буди на передѣ, иди доспѣи же на путь. И поиде Святославъ Чернигову. Ипат. лет., 343 (XV в.). 1359: И доспѣша тогда обѣ сторонѣ противу себе: Софѣиская сторона хоти мьстити бещестие братьи своей, а Славеньская от живота и от головъ. Новг. 1 лет. (Комис.), 366 (XV в.).

2. Поспешить, поторопиться.

Егда хотять изыти от обрытиа, то възгласить труба тонкогласнаа. ...И третее возгласять веляще на выход доспѣти, да никто же умедлить вины коея ради, ни останеть от своего чина.Флав. Полон. Иерус., 297 (XVI в. ← нач. XII в.). Аще ли же буря крестъ сломить съ церкви, доспѣти инъ поставити. Ответы митр. Кипр., 258 (XVI в. ← 1390—1405 гг.).

|| Успеть сделать что-л. вовремя.

И не доспѣхъ изити предодверия дворная, и гласъ громна приде и и ужьже ѝ. Пам. отр. лит., I, 37 (XIV в.). 1015: Архиереи же Гречестии не доспѣвше внити въ землю ихъ, варварскаго ради нашествиа на Царьградъ. Ник. лет. IX, 70 (XVI в.). Жена нѣкая Меланфия сребрены суды доспѣвши, посла къ преподобнѣи Еугеньи. Панд. Ник., 69 об. (XIV в.).

3. Достигнуть, дойти до какого-н. предела.

Разумъ же степень есть, им же не въсходит кто на высоту вѣры, и егда доспѣет близу ея, не к тому пакы трѣбуеть его. Ис. Сир. о тр. обр. раз., 366 (1416 г.). 1479: И нача митрополитъ молебенъ Петру чюдотворцу, и егда доспѣ уже до тропорей, иже глаголются предъ послѣднею ектениею, митрополитъ же самъ и святители съ нимъ, и князю великому и сыну его повелѣ съ собою взяти раку. Воскр. лет. VIII, 202 (XVI в.). Аще унъ еси, и еще нѣси сътворилъ злострадание тѣлесное, и слышиши о великыхъ добродѣтелѣх отечьскыхь, да не въсхощеши до нихь доспѣти безъ труда. ВМЧ, дек. 31, 2584 (XVI в.).

|| Достигнуть зрелости (о возрасте).

Виде дъщерь си, и бѣ лице ея яко и луча слънча свѣта. Радость же приимъ, рече: Чадо, доспѣла еси растениемь. Муч. св. Ирины, 99 (XII в.).

4. Достроить, соорудить.

Слышавъ же то боголюбець Изяславъ, яко всяко бысть доспѣна церкы, моли архиепископа Георгия, да шедъ принесеть мощи святую въ церковь, юже възгради. Ж. Бор. Глеб. (Чтен.), 32 (XIV в. ← XI в.). 1175: Князь же Андрѣи бѣ городъ Володимѣрь силну устроилъ, к нему же ворота златая доспѣ. Ипат. лет., 582 (XV в.). 1224: Новгородци же скопиша всю волость, а около города острогъ доспеша. Новг. 1 лет., 64 (XIII в.). Двои двѣри доспѣлъ еси тои святѣи велицеи церкви святыа Богородица Печерьскиа. Патер. Печ., 87 (XV в. ← XIII в.).

5. Причинить, сделать.

Аще пастырь чреды вола приемъ ... и волъ отлучится от множества воловъ и отшедъ внидеть в ниву или в виноградъ, и истраву доспѣетъ наимь свои пастырь возметь истраву же заплатить всю. Кн. законн. 48 (XV в. ← XII—XIII вв.). А доспѣли ему убытка Аглинские гости ... рублевъ 31 алтынъ 3 денги. Англ. дела, 221 (1585 г.).

6. Установить, назначить.

1472: Тогда князь велики хотяше ... пренести (мощи митр. Петра) на то мѣсто, гдѣ ему быти, и праздникъ ему доспѣти и впрокъ таки день тои праздновати. Соф. врем., 137 (XV — нач. XVI в.). А доспѣли мы вотчичи цѣну сами тому селу Есѣеву и деревнямъ. АЮБ, II, 352 (1526 г.).

7. Применить.

А до суда надъ нимъ силы не дѣять, а кто силу доспѣетъ ино тымъ его и обинить. Новг. суд. грам. 1471 г., 213.

Ср. Даль (ТСЖВЯ) Доспева́ть, доспе́ть ... что, сев. сделать, сработать, устроить, изготовить, смастерить, состряпать, добывать, доставать. Опыт. обл. слов.: Доспеть — сделать, приготовить, смастерить, выстроить. Карт. слов. СРЛИЯ: Доспеть — успеть — Новг., Вятск., Свердл., Архангельск.
Доспѣли — прич. на -л, мн. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ДОСТАТИ →← ДОРОГЪ

T: 41