ѢХАТИ

Ехать — ѣхати (1)
1. Держать путь, отправляться куда-л.:

Дѣвици поютъ на Дунаи — вьются голоси чрезъ моря до Кіева. Игорь ѣдетъ по Боричеву къ святѣи Богородици Пирогощеи. 44—45.

Есть бо мала гора надълежащи надъ манастырьмь тѣмь; и человѣку тому туда вь нощи по неи ѣдущю, и се видѣти тому чюдо испълънь ужасти. Ж. Феод., 82 (XII в. ← ок. 1088 г.). 1185: И иде (Игорь) пѣшь 11 день до города Донця, и оттолѣ иде во свои Новъгородъ, и обрадовашася ему. Из Новагорода иде ко брату Ярославу к Чернигову... Игорь же оттолѣ ѣха ко Киеву к великому князю Святославу. Ипат. лет., 651 (XV в.). Аже латинескии усхочеть ехати и-Смольнеска своимь товаром въ ину сторону, про то его князю не дѣржати. Дог. грам. 1229 г. СГГД 2, 3. Есть градъ межу нобомъ и землею, а к ному еде посолъ безъ пути, самъ нимъ, везе грамоту непсану. Берест. грам.-I, 43 (XV в.).

∆ Втапоры князю Владимеру захотелось к Дюку ехати, зоветъ с собои князеи бояръ, и взял Чюрила Пленковича. Кирша Д., 11. Седлал татарин добра коня, / Ехал ко граду ко Киеву, / Ко стольному князю ко Владимиру. Рыбн. Песни (Изд. 1-е), 1, 98.Мы тебе скажем прямую дорогу ко славному граду Киеву. Тебе, государь, премея ехать на те леса на брянския. Былины Тихонр., 12 Стоить явор над водою, верхом похилився: / Ѣде Сава до домоньку, чогось зажурився. Головацк. Галицк. нар. песни, 1, 18. Споткаў яго святый Юрий: / „Куды едзешь, слаўный пане?“ / — Еду ў поле жито глядзець. Шейн. Белор. сб., I, 1, 143.
|| Приезжать, являться куда-л.

1103: И рече Володимеръ: ...оже то начнеть орати смердъ, и приѣхавъ половчинъ ударить ѝ стрѣлою, а лошадь его поиметь, а в село его ѣхавъ иметь жену его и дѣти его, и все его имѣнье? Пов. врем. лет, 183 (1377 г. ← нач. XII в.). 1160: Тогда же Ростиславъ позва Святослава к собѣ на обѣдъ, Святославъ же ѣха к нему безо всякого извѣта. Ипат. лет., 504 (XV в.). 1352: Добиша челомъ новъгородьци ... владыцѣ Василию, чтобы „еси, господине, ехалъ нарядилъ костры во Орѣховѣ“; и он ехавъ, костры нарядилъ, и приеха в Новъгородъ. Новг. 1 лет., 100 (XIV в.).

2. Перемещаться, проезжать, совершать поездку.

И выидохом на святаго Бориса день ис Чернигова, и ѣхахом сквозѣ полкы половьчскиѣ, не в 100 дружинѣ, и с дѣтми и с женами. Поуч. Вл. Моном., 160 (1377 г. ← нач. XII в.). 1184: Наворопци же перешедше Хоролъ, взиидоша на шоломя, глядающе, кдѣ узрять ѣ. Коньчакъ же стоялъ у лузѣ, его же ѣдуще по шеломени оминуша. Ипат. лет., 635—636 (XV в.). А дворъ у соба имѣю таковъ: от утра и до вечера ехати возлѣ едину страну. В нем же суть полаты многие. Сказ. Инд. цар., 73 (XV в. ← XIII—XIV вв.).

|| Пользоваться какими-л. средствами передвижения.

И се слышааше гласъ хлопота въ пещерѣ отъ множьства бѣсовъ, якоже се имъ на колесницахъ ѣдущемъ, другыимъ же въ бубъны биющемъ. Ж. Феод., 58 (XII в. ← ок. 1088 г.). 945: Вы же рьцѣте: Не едемъ на конѣхъ, ни пѣши идемъ, но понесѣте ны въ лодьѣ. Пов. врем. лет, 41 (1377 г. ← нач. XII в.). 1194: И возвратися Святославъ ис Карачева съ Юрьева дьни, и ѣхаша лѣтѣ на санехъ. Ипат. лет., 679 (XV в.). А се наклади: 12 гривну, отроку двѣ гривнѣ и 20 кунъ, а самому ехати съ отрокомъ на дву коню. Пр. Рус., 128 (1282 г. — XII в.). Нъ да ми приведеши конь, да на нь въсяду и еду, идѣже отрокъ есть. Прол. XIII в., 8.

3. Занимать место в конном строю.

1136: А се вины его творяху: 1, не блюдеть смердъ; 2, чему хотелъ еси сести Переяславли; 3-е, ехалъ еси съ пълку переди всѣхъ, а на то много. Новг. 1 лет., 24 (XIII в.).

4. Идти походом, отправляться на войну.

1183: Святославъ же посла сыны своя с полкы своими подемь (в др. списках: полем) ко Игореви, веля ему ѣхати в себе мѣсто, а Рюрикъ посла Володимѣра Глѣбовича с полкы своими. Ипат. лет., 628 (XV в.). 1190: Половци же ... всѣдоша на коня и ѣхавше, изъѣхаша городъ Чюрнаевъ, и острогъ взяша, и дворъ зажгоша, и статокъ его всь поимаша, ...ѣхавше и легоша по Висемь. Там же, 669. 1266: Того же лѣта приде князь Ярославъ в Новъгородъ с полкы низовьскыми, хотя ити на Пльсковъ на Довмонта; новгородци же възбраниша ему, глаголюще: Оли, княже, тобѣ с нами увѣдавъшеся, тоже ѣхати въ Пльсковъ. Новг. 1 лет., 85 (XIV в.). 1460: Тоя же зимы ... князь псковскыи Олександръ Васильевич с посадники псковскими и съ псковичи ехавше в Немецкую землю, и много повоевавше, 70 верстъ. Псков. 3 лет., 145 (XVI в.).

Ѣхати на кого-л. (что-л.).

1180: Всеволожа дружина хотяхуть ехати крѣпько на Святослава; Всеволодъ же благосердъ сыи, не хотя кровопролитья и не еха на нь. Ипат. лет., 619 (XV в.). 1190: Ростиславъ же Рюриковичь... посла к Ростиславу Володимеричю, река ему: Брате, хотелъ быхъ ехати на вежа Половѣцькия. Там же, 670—671. И рече жь имъ болшый братъ: Братия моя милая, во единомъ ли мѣстѣ намъ ѣхать на стражу Амира царя? Девг. Д., 150 (XVIII в. ← XII—XIII вв.).

|| Ѣхати по... — направиться в погоню.

1162: Придоша половци мнози къ Гюргеву, и взяша вежи многи по Роту... Черныи же Клобукъ весь съвъкупившеся ѣхаша по них, и постигоша я на Рси, и много биша ихъ. Ипат. лет., 521 (XV в.). 1187: Половци же слышавше, оже идуть на ня князи Рустии, бѣжаша за Днѣпръ. Князем же Рускимъ нѣ лзя бѣ ехати по нихъ: уже борзо сполнился бяшеть Днѣпръ, бѣ бо вѣсна. Там же, 652.

Ѣдетъ — 3-е л. ед. ч. наст. вр.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

← ѢЗДИТИ

T: 95