ѢЗДИТИ

Ездить — ѣздити (1)
1. Передвигаться на чем-л. (верхом, на лодке, повозке) многократно или в различных направлениях; разъезжать:

А не сорокы втроскоташа: на слѣду Игоревѣ ѣздитъ Гзакъ съ Кончакомъ. 43.

А потом метаху съ стѣнъ въ пропасти (трупы). И абие ездя, Тит видѣ я исполнь мертвець и гнои телѣсныи, текущь из них, прослези, и постогна. Флав. Полон. Иерус., 392 (XVI в. ← нач. XII в.). 912: И рече ему кудесник один: Княже! Конь, его же любиши и ѣздиши на нем, от того ти умрети. Пов. врем. лет (Радз.), 29 (XV в. ← нач. XII в.). 1160: И бьяхутся с ними о рѣку о Десную крѣпко, они на конихъ, а ини в насадехъ ѣздяче. Ипат. лет., 506 (XV в.). 1169: И сняся (Владимир) с Берендичи ниже Растовця, и узриша и единого ѣздяща, и рѣша ему: Се ѣздиши одинъ и без мужии своихъ. Ипат. лет., 536 (XV в.). Лутче есть утли лодии ездѣти, нежели злѣ женѣ таины повѣдати. Сл. Дан. Зат., 31 (нач. XVII в. ← XII в.). 1259: И почаша ѣздити оканьнии по улицамъ, пишюче домы христьяньскыя. Новг. 1 лет., 82—83 (XIV в.). А посломъ Новгородьскымъ и новгородьцемъ ѣздити сквозѣ Михаилову волость бес пакости.Новг. грам. (Шахм.), 259 (1317). И научи мужа того премудрости своей и рече ему: Взори ниву близь пути, гдѣ ѣздятъ, сѣяти горохъ вареной изъ котла своего. Пов. о Солом. Лож. и отр. кн., 59 (XV в.). И мимо де его деревень ѣздятъ торговые люди, рѣкою Мологою въверхъ. Грам. 1563 г. ААЭ, 293.

∆ Ясно, ясно светелъ месяцъ светитъ, / Хорошо, хорошо мои милои другъ в чистомъ полѣ ездитъ. Песни Квашн., 925 (кон. XVII в.). Понизехонько солнце ходит, / Поблизехонько братец ездит, / Ко мне, сестрице, не заедет. Велик. нар. песни, III, 171. Було Байді голову ізтяти, / Его тіло поховати, / Вороним конем іздити, / Хлопця собі зголубити. Ант. и Драг. Истор. пес. малор. нар., I, 146. И поедзим мы ў погоню / Да за милою жаною. / Едзим поля и другая, / А на трэццию узежджаим, / Аж там стоиць бел шацер. Шейн. Белор. сб., I, 1, 319.
|| Посещать кого-л., приезжать куда-л.

А и-Щернигова до Кыева нестишьды ѣздих ко отцю, днемъ есмъ переѣздилъ до вечерни. Поуч. Вл. Моном., 162 (1377 г. ← нач. XII в.). 1146: Аче по тя и прислета братья, не ѣзди к нима. Ипат. лет., 328 (XV в.). Ѣздити немцемь в домъ святѣи богородице и ко мнѣ, а моимъ ѣздити в Ригу. Грам. 1359 г. Сл. Усп., 147. 1438: Тогда самому царю съ Сидоромъ начаша къ папѣ часто ѣздити, въ конець слово чинити о собрании дѣла ихъ. Льв. лет. I, 246 (XVI в.).

2. Уметь пользоваться какими-л. средствами передвижения.

Александръ же мужаашеся възрастомъ, егда бысть двоюнадесять лѣту, съ отцемъ на воину хожаше, и на конѣхъ ездя бяше. Александр., 17 (XV в. ← XII в.). 1211: Данилу же тогда дѣтьску сущю, якоже можаше на [кони] ѣздити. Ипат. лет., 730 (XV в.).

3. Занимать какое-л. место в конном строю и соответственно — в военной иерархии.

1185: Ходиша бо князи Русстии вси на Половци... Володимеръ же Глѣбовичь, внукъ Юргевъ, ѣздяше напереду в сторожих с Переяславци. Лавр. лет., 394—395 (1377 г.). 1183: Володимѣръ же Глѣбовичь посла ко Игореви, прося у него ѣздити на переди полкомъ своимъ. Ипат. лет., 628 (XV в.). Изидоша заставы колесниць, и отворишася двери приградомъ, и пустишася пръвое борздо вси около пръваго обихода, и втораго, и третиаго, и четвертаго. ...четвертыи же бѣ Александръ ѣздя, по немъ же Николаи... Александр., 22 (XV в. ← XII в.).

Ѣздити подлѣ кого-л., ѣздити подлѣ стремень — находиться в подчинении у кого-л.

1147: Они же рекоша: Брате, цѣловали есме крестъ къ Святославу Олговичю, жаль бо ны есть брата нашего держиши Игоря, а онъ уже чернець и скимникъ. А пусти брата нашего, а мы подлѣ тебе ѣздимъ. Ипат. лет., 346 (XV в.). 1148: Зане ты еси старѣи насъ, Володимирихъ внуцѣхъ, а за Рускую землю хочю страдати, и подлѣ тебе ѣздити. Ипат. лет., 367 (XV в.). 1152: Ать ездить Мьстиславъ подлѣ твои стремень по одинои сторонѣ тебе, а я по другои сторонѣ подлѣ твои стремень ѣждю всими своими полкы. Там же, 465.

4. Ходить в походы, отправляться на войну.

1185: Игорь же молвяшеть Святославлю мужеви: Не даи богъ на поганыѣ ѣздя ся отрещи: поганы есть всимъ намъ обечь ворогъ. Ипат. лет., 637 (XV в.). 1190: И слышавше Ростислава Рюриковича в Торьскомъ, и возратишася (половцы) к ватагамъ своимъ, и оттуду же ѣздячи, и почаша часто воевати по Рси с Кунтувдѣемь. Там же, 669. Замъкни, князь великыи, от сих ворота, чтобы потомъ поганые к намъ не ѣздили. Задон. Ист.-1, 544 (XVI—нач. XVII в. ← XIV в.).

Мужески (мужествено) ѣздити — храбро сражаться (на коне).

1213: Данилъ бо младъ бѣ, и видѣвъ Глѣба Зеремиевича и Семьюна Кодьниньского мужескы ѣздяща, и приѣха к нима укрѣпляя и; и инии же устрьмилися на бѣгъ. Того же дьни бишася всь дьнь олнѣ до нощи. Ипат. лет., 734 (XV в.). Князь великий Юри Ингоревич, видя братию свою и боляр своих и воеводе храбро и мужествено ездяще, и возде руце на небо со слезами. Пов. разор. Ряз., 10—11 (XVI в. ← XIV в.).

5. Охотиться.

1185: Но волю ему даяхуть, гдѣ хочеть, ту ѣздяшеть и ястрябомъ ловяшеть. Ипат. лет., 649 (XV в.). На четвертое же лѣто на 10 ѣздиша прекрасный Девгеней на всякий звѣрь безъ оружия. Девг. Д., 158—159 (XVIII в. ← XII—XIII вв.). Да прислалъ бы еси ихъ къ намъ кто бы умѣлъ со птицами ѣздити, а кречаты бы были узорочье ловцы. Крым. дела II, 523 (1518 г.).

Ѣздитъ — 3-е л. ед. ч. наст. вр.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ѢХАТИ →← ЯТВЯЗИ

T: 174