ЯРЪ

Яр — яръ, -а, -о (2)
1. Сильный, значительный по степени проявления качества.

В 4 дьнь створи богъ свѣтила велика, и бысть яръ просвѣщенъ дьнь, и нощь тму глубоку въсприя. Палея толк., 7 (1406 г. ← XIII в.). 1382: Бѣ же приступъ ихъ (татар) къ граду яръ зѣло; бяху бо у нихъ стрѣлци горазди велми, и овии отъ нихъ стояще стрѣляху, а друзии скоро рищуще сѣмо и овамо. Ник. лет. XI, 75 (XVI в.). Дуну вѣтръ яръ. Ж. Зос. и Сав., 150 (нач. XVII в. ← 1503 г.).

|| Смелый, отважный:

Яръ Туре Всеволодѣ! стоиши на борони, прыщеши на вои стрѣлами, гремлеши о шеломы мечи харалужными. ...Поскепаны саблями калеными шеломы Оварьскыя отъ тебе, Яръ Туре Всеволоде. 13.

2. Сердитый, гневный.

Не бо николи же бѣ напраснъ, ни гнѣвьливъ, ни яръ очима, нъ милосьръдъ и тихъ, и милость имѣя къ вьсѣмъ. Ж. Феод. (Усп.), 49 в (XII—XIII вв. ← ок 1088 г.). И оттуда въста Симонъ, грады вси пожигаше. ...Жестокъ же бы и яръ на идумеиски род, им же и губяше всю землю.Флав. Полон. Иерус., 350 (XVI в. ← нач. XII в.). Княже мои, господине! Не возри на меня ярым оком. Посл. Дан. Заточ. (Ник.), 78 (XVII в. ← XIII в.). Да днесь кротокь — и утро яръ и золъ, въмалѣ молчание — и пакы роптание на игумена и на того служебникы. Патер. Печ. (Абр.), 99 (XV в. ← XIII в.). Хто же безумен или яр таков обрящется, разгневався на рабы, да свое стяжание погубити? Посл. Ив. Гроз., 36 (XVII в. ← 1564 г.).

|| Вспыльчивый, сварливый.

Душа благословима всяка проста, мужь же яръ не благообразенъ. Библ. Генн., Притч., XI, 25 (1499 г.).

| В знач. сущ.

Съ яръмь не свари ся, и не ходи съ нимь сквозѣ пустыню. Изб. Св. 1076 г., 174. Яраго, рекше гнѣвливаго многа сут превращениа, паче бо всѣх горше убииство. Корм. Балаш., 260 об. (XVI в.).

3. Строгий, взыскательный; суровый.

Горе безаконьнику, къ суди бо яру и правьдивуму прид[е]ть. Изб. Св. 1076 г., 79. Пакы же бяше етеръ въ епискупии, именьмь Руфинъ, и тъ имыи хытрость письчия, яръ лицьмь. Усп. сб., 165 а (XII—XIII вв.). Глаголеть бо писание, властели яри сут и вина да не пиют, да не упившеся забудут премудрости и право судити не возмогут. Корм. Балаш., 45 об. (XVI в.).

|| Жестокий.

Будѣмъ же кротъци, тиси, утѣшителе, милостиви, а не яри, да и сьде поживъше, и будющиихъ благъ насладимъся. Златостр., 97 (XII в.). Разгнѣвавъся (царь) и яръ бысть, и абье повелѣ слугамъ взяти и́ (пророка) и въврѣщи въ пропасть. Прол. БАН XIII в., 26.

4. Заносчивый, высокомерный, тщеславный.

Яко да тако предъ подвизавъ приимѣть на прочая сихъ съ въслѣдующа, иже въ нареченыи дьнь съ ярою гордостию предъсѣдъ, приведе всякъ себе. Ж. Ф. Студ., 90 об. (XII—XIII вв.). Аще ли у человека брови велики и к носу приникли, то есть яръ и высокосердъ и ужасливъ. Леч. № 2, гл. 13 (кон. XVII в.).

Ср. В. Н. Перетц (К изучению «Сл. о п. Иг.». IV. Эпитеты в «Сл. о п. Иг.» и в устной традиции. — ИОРЯС, т. XXX, 1925. Л., 1926, с. 197): «В старых и новых записях устн. традиции ...не часто, порою с иным значением или с заменой однокоренным заместителем: ...ярой гоголь...; яры свечи...; воск ярый ...ярой лук...; пчелы ярыя...; ярой лед...; яра пшеница...; хмель яровой ...украинская устн. традиция, за немногими исключениями, знает те же сочетания; наиболее близким „Слову“ по значению эпитета являются: ярая пчола ...ярі и ярії пчоли».
◊ Яръ — им. пад. ед. ч. м. р. крат. форма.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ЯТВЯЗИ →← ЯРУГА

T: 119