ПУЩАТИ

Пущати (2)
1. Направлять, выпускать против кого-л.:

Тогда пущашеть (Боян) і̃ соколовь на стадо лебедѣи... Боянъ же, братіе, не і̃ соколовь на стадо лебедѣи пущаше, нъ своя вѣщіа пръсты на живая струны въскладаше. 3—4.

И ти абие нача змии раздрушати пълкы своя, вдая имъ чародѣиска сътворения, комуждо врѣду пълкъ пущаше на всяко утвьржение [Христовы церкви] и на вьсь миръ. Ж. Нифонта, 351 (1219 г.). Не лѣть никому же дыма от поварьницы или от пещи баньное на сусѣда пущати, или гнои, или воду проливати. Ряз. кормч., 320 (1284 г.). И рече царь: „...пущайте стеркы“. И пустиша а, и летѣша стерковы на змиа и поядоша я, и очистиша мѣсто то. Сказ. о Моисее, 42 (XV в.).

Ср. Пустити — направить, выпустить против кого-л.

И яко въсташа июдѣи на нь, пусти воя на ня. Хрон. Амарт., 220—221 (XIII—XIV вв. ← XI в.). 1068: Грѣхъ же ради нашихъ пусти богъ на ны поганыя. Пов. врем. лет, 112 (1377 г. ← нач. XII в.). 1151: Вячьславъ же, Изяславъ и Ростиславъ то видивше, оже идуть от нихъ прочь, и пустиша по нихъ стрѣлцѣ своя, Черныя Клобукы и Русь.Ипат. лет., 436 (XV в.).

|| Насылать, устремлять.

1193: И грѣх ради наших отврати лице свое (бог) от нас и пущает на ны гнѣвъ ярости своея: овогда ведромь, или огнемь, или иною казнью. Лавр. лет., 410 (1377 г.). Егда не брѣжемъ о гнѣвѣ его (бога), то паче вящьшии гнѣвъ наносимъ на ся ... того бо дѣля муку на ны пущаеть. Златостр., 104 (XII в.). Чада же и другы обычныя отгонимъ гнѣвомъ, на гражаны и на слугы гнѣвъ пущаем, яко звѣри. Пчела, 187 (XIV в. ← XIII в.).

2. Отправлять, посылать.

От них бо ови связаеми ... ови же пущаеми къ звѣремь на снѣдение. Флав. Полон. Иерус., 461—462 (XVI в. ← нач. XII в.). 1150: А ты со мною пусти полкъ свои, а самъ, отьце, еди въ Киевъ, коли тобѣ годно. Вячеславъ же рече: Что, сыну, у мене дружины моея, вси с тобою пущаю. Ипат. лет., 400 (XV в.). 1172: И посла к нему Мьстиславъ, река тако: Мнѣ братъ Ярославъ тако молвить: донелѣже уладишися съ братьею, дотолѣже не пущаи полковъ моихъ [от] себе. Там же, 549. Яко же рече апостолъ, яко служебнии дуси на службу пущаеми, дьявол же служить не богу, нъ изволениемь не благымь. Панд. Ник., 3 (XIV в.).

3. Отгонять, прогонять.

Огньны[я] ти словесы и пламении же повелѣнии творьця всѣхъ владыку палиши [и] отгониши, и пламы пущаеши мъсльне, тьмьнаго князя земьныхъ свѣтъмь молитвъ си просвѣщая, архистратиже. Мин. нояб., 325—326 (1097 г.).

|| Изгонять, ссылать.

Въ мукы вълагаему и въ изгънания пущаему. Ефр. корм., LXXXVII, 36, XII в. Срезн. Матер., II, 1743.

4. Выгонять на пастьбу.

И инии от конникъ, егда идяху на древоимание или по траву, то врѣмя, снемше узды с конь, пущахуть я. .. И повелѣ (Тит) ихъ сѣщи, погубивши коня, им же прочии блюдяху, боящеся, не пущаху оттолѣ бо на пажить. Флав. Полон. Иерус., 408 (XVI в. ← нач. XII в.).

5. Метать, бросать; стрелять.

И въздвигошася вси жидове на месть. И первое же камение пущаху на еллины. Флав. Полон. Иерус., 282 (XVI в. ← нач. XII в.). 941: Феофанъ же сустрѣте я въ лядехъ со огнемъ, и пущати нача трубами огнь на лодьѣ руския. Пов. врем. лет, 33 (1377 г. ← нач. XII в.). 1169: И начата въ нь пущати стрѣлы, и удариша князя двѣма стрѣлама. Ипат. лет., 536 (XV в.). (Гражане) зажигааху бочкы съ смолою и пущааху на нихъ (турок). Пов. о Царьгр., 67 (XVI в. ← XV в.).

|| Опускать, ронять.

Есть убо птица именем алконост, имѣеть же гнѣздо еи на брезѣ пѣска вскраи моря, и ту износить яица своя... Но егда почютить время излѣсти чадом ея, и взимающа яица своя, носить на среду моря и пущаеть в глубину. Палея толк., 21 (1406 г. ← XV в.). И въ говѣнье ядят мяса, пущающе в воду. Паис. сб., 24 об. (кон. XIV ← нач. XV в.).

6. Выделять, извлекать, распространять.

Свѣтилѣ въ истину негыблющии ... чюдесьныя луча пущающа. Мин. окт., 47 (1096 г.). Ученикъмъ же ищющимъ послѣ же и не обрѣтающимъ его гроба за множьство гробъ ... одъжди богъ ножицѣ, имиже кровь пущають, врачевныя надъ гробомь образы художьства его, и симь знамениемь увѣденъ бысть гробъ. Хрон. Амарт., 261 (XIII—XIV вв. ← XI в.). И растуть же на немь (поле) древа прекрасна и чиста, и финици ... иже тучнѣиши от них, гнетуще, мед мног пущають. Флав. Полон. Иерус., 346 (XVI в. ← нач. XII в.). Прутие от съдьржания пущаеть сокъ; егда ли раступиться, то скоро паде. Златостр., 98 (XII в.). 1126: Володимерь Мономахъ, иже просвѣти Рускую землю, акы солнце луча пущая. Ипат. лет., 289 (XV в.).

7. Разрешать, позволять что-л. делать.

Титъ же не пущаше вои без промысла битися, глаголя, яко устрѣмление безумна отчаание суть. Флав. Полон. Иерус., 378 (XVI в. ← нач. XII в.). 945: Приходять Черни болгаре и воюють въ странѣ Корсуньстѣй, и велимъ князю рускому, да ихъ не пущаеть: пакостять странѣ его. Пов. врем. лет, 37 (1377 г. ← нач. XII в.). Яко не пущати святыихъ въ слово благословения въ ину обитѣль в праздьникъ пасхы. Ефр. корм., 270 (XII в.). 1208: Звенигородьцемь же лютѣ борющимся имъ с ними и не пущающимъ ко граду, ни ко острожнымъ вратомъ. Ипат. лет., 725 (XV в.).

|| Переставать удерживать, давать свободу.

И нечесо же иного не творяше им, развѣ же въ Иорданьстѣмь струимени погружаа и пущаше, показывая их, да престануть от злых дѣл своих. Флав. Полон. Иерус., 250 (XVI в. ← нач. XII в.). Рече же к нимъ (послам Дария) Александръ: Нынѣ ли ся есте убояли мукы нашея и молитеся, да не умрете; сего вы дѣля пущаю, нѣсть бо того въ моеи воли погубити васъ. Александр., 44 (XV в. ← XII в.).

8. Отращивать (о волосах).

Растяще власы главы своея надолъзѣ пущающе и плетуще или виюще или шаряще, и творяще бѣлы, черны, или черъмны, или русы ... таковыя съборъ [отлучати]. Ряз. кормч., 162 (1284 г.). Аще ли по правымъ и гладъкымъ, то просты и тонки, аки прядено вскуреньемъ, власы пущающи проходящею мокростию. Палея толк., 42 об. — 43 (1406 г. ← XIII в.).

9. Отказываться от брака с кем-л., давать развод кому-л.

1197: Романко поча пущати дчерь Рюрикову, хотяшеть ю постричи. Лавр. лет., 412—413 (1377 г.). Аще и речено есть не пущати жены, но на лучьшее поспѣшение промышляюще, поставляемому епископомь, уже къ тому не женитися женою заповѣдаемъ. Ряз. кормч., 145 об. (1284 г.).

◊ Пущаще, пущашеть — 3-е л. ед. ч. имперф.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть больше слов в «Слове о полку Игореве - словаре-справочнике»

ПЪЛКЪ →← ПУТЬ

Смотреть что такое ПУЩАТИ в других словарях:

ПУЩАТИ

225 Пущати (2) 1. Направлять, выпускать против кого-л.: Тогда пущашеть (Боян) і̃ соколовь на стадо лебедѣи... Боянъ же, братіе, не і̃ соколовь на ст... смотреть

ПУЩАТИ

пускати (Югасе, Югасе, не пущай на наше, бо на нашім трава, овечкам нездрава)

T: 183